De zorgverzekeraars zijn op enkele punten zeer kritisch over de plannen die VVD en PvdA hebben afgesproken in het maandag gepresenteerde regeerakkoord. De pijnpunten zitten vooral bij het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie en bij de ouderenzorg, zo liet koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dinsdag weten.
Naast de nieuwe manier om de zorgpremie vast te stellen, willen VVD en PvdA ook dat mensen de basiszorg voortaan alleen vergoed krijgen als de verzekeraar een contract heeft met de aanbieder daarvan (natura). Nu kunnen patiënten ook nog zorg krijgen bij aanbieders waarmee geen contract is en dat geld eerst voorschieten en de rekening achteraf declareren (restitutie).
Strijdig
ZN denkt dat de plannen mogelijk strijdig zijn met het publiek-private karakter van het zorgstelsel en dat ze de concurrentie tussen de zorgverzekeraars beperken. De koepel weet niet of de maatregelen de Europeesrechtelijke toets doorstaan.
In het huidige stelsel concurreren verzekeraars met elkaar, onder meer via de premie en de samenstelling van het basispakket. Als het aan VVD en PvdA ligt, betalen mensen met een laag inkomen een lage premie en mensen met een hoog inkomen een hoge premie. De basisverzekering is verplicht.
Riskant
De zorgverzekeraars zijn ook niet blij met de beoogde hervorming van de AWBZ en ouderenzorg. De zorg voor ouderen in instellingen wordt volgens het akkoord overgeheveld naar een landelijke voorziening en de gewone verzorging van ouderen gaat naar de gemeenten. Dat betekent volgens ZN onder meer dat de zorg voor ouderen niet meer een verzekerd recht is maar een voorziening die gemeenten zelf moeten regelen. Dat is riskant volgens ZN. (ANP)