Om de acute financiële nood te leningen heeft het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) een liquiditeitsovereenkomst met de medisch specialisten gesloten. In het kader hiervan verplichten de vrijgevestigde specialisten zich tot het verstrekken van een lening aan het ziekenhuis van 15 duizend euro per persoon.
Ook de medisch specialisten in loondienst worden geacht een financiële bijdrage te leveren, maar het ziekenhuis wil hierbij rekening houden met de inkomensverschillen tussen specialisten in loondienst en vrijgevestigden. Een en ander blijkt uit vertrouwelijke stukken die in handen zijn van de redactie van Skipr. Gezien de nog altijd onzekere toekomst van het RKZ is onder de circa 120 medisch specialisten onrust ontstaan over de maatregel. Sommigen vrezen bij inkrimping van het ziekenhuis de lening nooit meer terug te zien.
Commitment
Het RKZ in Beverwijk worstelt al geruime met grote financiële problemen. Die zijn voor een belangrijk deel terug te voeren op te veel geleverde productie. Als gevolg hiervan staat het RKZ voor circa 20 miljoen euro in het krijt bij Achmea. Uit de stukken blijkt dat de totale herfinancieringsbehoefte van het RKZ in mei nog 52 miljoen euro bedroeg. Achmea toonde zich bereid bij te springen, mits ook de medisch specialisten voldoende financieel commitment zouden laten zien.
Eisen
“We hebben in mei toegezegd de schuld van het RKZ vanwege overproductie voorlopig niet terug te vorderen”, licht woordvoerster Christine Rompa de handelswijze van Achmea toe. “Maar om te voorkomen dat andere ziekenhuizen denken: dat willen wij ook wel, hebben we hebben we daar duidelijke eisen aan verbonden.”
Goedkeuring
Dit heeft geresulteerd in een bredere samenwerkingsovereenkomst tussen het RKZ en Achmea. Naast een akkoord over een financiële bijdrage van de medisch specialisten bevat deze samenwerkingsovereenkomst afspraken over onderwerpen als de herprofilering van het ziekenhuis alsmede de ontwikkeling van een regiovisie, beleidsplan en businesscase. De uitwerking van deze plannen moet blijkens de overeenkomst ter goedkeuring aan Achmea worden voorgelegd. Daarnaast heeft Achmea een exclusief voordrachtsrecht bij de benoeming van nieuwe bestuurders en toezichthouders. De vrijwel complete top van het ziekenhuis is de afgelopen maanden vervangen. Rompa weerspreekt dat Achmea daadwerkelijk gebruik heeft gemaakt van het voordrachtsrecht.
Nieuw profiel
Of het RKZ in de toekomst als zelfstandig ziekenhuis verder gaat is de vraag. Blijkens de overeenkomst is zelfstandigheid geen voorwaarde bij de herprofilering. “Alle opties liggen open”, reageert een woordvoerster van het ziekenhuis. “Er zijn oriënterende gesprekken met andere zorgpartners in de regio, maar nog geen concrete plannen.” Het ziekenhuis denkt zeker een jaar nodig te hebben om het nieuwe profiel op te tuigen. De samenwerkingsovereenkomst met Achmea loopt in ieder geval tot september 2013, maar kan nadien met telkens een half jaar verlengd worden.