Brussel roept Nederland en enkele andere landen op tot solidariteit bij de vaccins tegen Mexicaanse griep. Nederland is één van de zeven EU-landen die bij fabrikanten al miljoenen doses heeft besteld voor het geval er een vaccin komt. Nederlanders krijgen daardoor eerder vaccins dan andere Europeanen.
Voorrangsgroepen voor vaccinatie
“Alle landen, ongeacht of ze nu zulke vooraankopen hebben gedaan of niet, moeten solidair zijn met elkaar”, zei EU-commissaris Andoulla Vassiliou (Gezondheid) dinsdag bij EU-beraad in Luxemburg. Het is nog onduidelijk welke bevolkingsgroepen het vaccin als eerste krijgen. Ministers van Volksgezondheid gaan dit volgende maand in Zweden bepalen. “De voorrangsgroepen hoeven niet per se dezelfde te zijn als bij de gewone griepprik”, zei de EU-commissaris. Zij denkt aan voorrang voor een groep mensen met onmisbare diensten (ongeveer vijf procent van de Europese bevolking, zo’n 25 miljoen mensen) en een groep ouderen en zwakkeren (ongeveer dertig procent van de bevolking, zo’n 150 miljoen burgers).
Vrees voor vaccintoerisme
Vassiliou vindt dat in ieder EU-land de voorrangsgroepen hetzelfde moeten zijn. “Het kan vreemd lijken voor het algemene publiek als er tussen de Europese landen grote verschillen zijn in de prioriteitsgroepen. Zulke verschillen kunnen leiden tot vaccintoerisme of vaccinhoppen.”
Klink wil richtlijnen
Nederland stelt dat er nu nog geen Europese afspraken zijn over het inkopen van griepvaccins. Hierdoor volgt elk land zijn eigen lijn om zich voor te bereiden op een uitbraak. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) staat echter open voor afspraken. Hiervoor wil hij duidelijke richtlijnen die aangeven wie wel en wie niet met voorrang gevaccineerd moeten worden. Een Europese voorraad met griepvaccins heeft Nederland nooit zien zitten.
Stand van zaken Mexicaanse griep
De Mexicaanse griep heeft wereldwijd inmiddels 139 levens geëist. Er zijn 25 besmettingen, waarvan ruim de helft in de VS. In de EU, Noorwegen, Zwitserland en IJsland is het aantal besmettingen opgelopen tot bijna 1200 gevallen, waarvan twintig in Nederland.
Vaccinatie laat nog op zich wachten
Fabrikanten hebben drie kandidaat-virussen vastgesteld die geschikt zijn om een vaccin te maken. Goedkeuring door autoriteiten kost tenminste vier tot vijf maanden. De EU wil het vaccin niet tegelijk toedienen met de gewone griepprik, om de fabrikanten niet te veel te belasten. Voor elke burger zijn twee doses vaccins nodig. (ANP)