Farmaceutische bedrijven doen meer om hun medicijnen toegankelijk te maken voor derdewereldlanden dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit de derde Access to Medicine Index die woensdag is gepubliceerd.
Ontwikkelingslanden
Het tweejaarlijks onderzoek van de stichting Access to Medicine brengt in kaart hoeverre de grote medicijnfabrikanten zich de toegang tot geneesmiddelen en gezondheidszorg te vergroten in ontwikkelingslanden. Volgens de index doen 17 van de 20 grootste farmaceutische bedrijven nu meer voor ontwikkelingslanden dan enkele jaren geleden.
De onderzoekers nemen onder meer de prijs van de medicijnen onder de loep en kijken zij naar wat een farmaceut investeert in onderzoek naar geneesmiddelen tegen ziekten die alleen in de armste landen voorkomen. De index is een initiatief van de Nederlander Wim Leereveld.
Ranglijst
Voor de derde keer sinds het verschijnen staat GlaxoSmithKline (GSK) bovenaan in de Access to Medicines (ATM) Index. GSK scoort het hoogst in vier categorieën; algemene toegankelijkheid van medicamenteuze behandeling, activiteiten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, bevordering van deskundigheid, geneesmiddelendonatie en liefdadigheid. Johnson & Johnson neemt de tweede plek in beslag, gevolgd door Sanofi op plek drie.
In de zorg moet je het samen doen en je kan het alleen maar samen doen, als je vertrouwen hebt in elkaar. Dit zegt Marcel Joachimsthal, algemeen directeur GlaxoSmithKline (GSK) in gesprek met Skipr:
Samenwerking
Initiatiefnemer Wim Leereveld zegt tegen de NOS: “Het punt van de index is niet om te ‘blamen en shamen’, maar om inzicht te verschaffen aan de bedrijven, de wereldwijde gezondheidszorg en de investeerders. We willen samenwerking stimuleren tussen alle betrokkenen, om de gezondheidszorg in de ontwikkelingslanden te verbeteren”. Een resultaat is de afspraak tussen alle farmaceuten om samen te werken aan de bestrijding van een aantal zeldzame tropische ziekten.
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.