In het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zijn niet alleen op de afdeling cardiologie patiënten mogelijk onnodig gestorven, maar ook op andere afdelingen. Dat heeft Nieuwsuur dinsdagavond gemeld op basis van een vertrouwelijk rapport dat in handen is van het actualiteitenprogramma.
Van de 51 in het onderzoeksrapport onderzochte sterfgevallen is bij elf 11 patiënten mogelijk sprake van vermijdbare sterfte. Daarbij is in meer dan twintig gevallen morfine toegediend, waarna een groot deel van de patiënten binnen één a twee dagen kwam te overlijden. Ook maakt het rapport melding van slechte communicatie over de overdracht van patiënten binnen het ziekenhuis.
Brief
Tot nu toe werd de hoge sterfte in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in de media toegeschreven aan de afdeling cardiologie. Het vertrouwelijke rapport waar Nieuwsuur over bericht, wekt de indruk dat het ook op de longafdeling, de intensive care en de afdeling interne geneeskunde niet pluis was. In een brief aan de raad van bestuur stellen de cardiologen dat minstens zes van de elf verdachte sterfgevallen niet op de afdeling cardiologie plaats vonden, maar op andere afdelingen.
Strafbaar
In Nieuwsuur noemt hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate de uitkomsten van het rapport “schokkend”. Het toedienen van morfine om mensen te laten sterven is volgens Legemaate zelfs strafbaar. “Als er sprake is van actieve levensbeëindiging dan hebben we daar de euthanasiewetgeving voor en andere middelen dan morfine”, aldus Legemaate. Ook hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein spreekt van “een zeer ernstige situatie”.
Onderzoeksraad
Om schoon schip te maken laat het Ruwaard van Putten momenteel alle 800 sterfgevallen vanaf 2010 onderzoeken door een externe onderzoekscommissie onder leiding van internist Sven Danner van het VUmc. Volgens interim-bestuurder Gerrit-Jan van Zoelen laat het ziekenhuis daarmee zien dat het ziekenhuis er rekening mee houdt dat de problemen mogelijk verder reiken dan de afdeling cardiologie. Hartpatiënten Nederland heeft niettemin geen vertrouwen in de commissie-Danner. Samen met letselschade advocaat Rob Vermeeren gaat de patiëntenvereniging daarom donderdag in een gesprek een beroep doen op de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.
Heropening
Ook hoogleraar Klein heeft kritiek. Hij vindt de vijf tot zes maanden die de commissie denkt nodig te hebben te lang gezien het ernstig geschonden vertrouwen in het ziekenhuis. Klein plaatst ook vraagtekens bij de snelle heropening van de afdeling cardiologie in januari. Volgens Ruwaard-bestuurder Van Zoelen gebeurt een en ander op basis van een gedegen plan van aanpak dat nauwlettend wordt gevolgd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVvC). Daarnaast behandelt de afdeling voorlopig niet meer dan 60 tot 120 patiënten per week.
—
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.