De Tweede Kamer heeft op 18 december ingestemd met de plannen van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie voor vernieuwing van de forensische zorg. De nieuwe wet voorziet erin dat gedetineerden met een psychische stoornis of verstandelijke beperking tijdens hun straf sneller toegang krijgen tot geestelijke gezondheidszorg.
Teeven denkt hiermee resocialisatie te bevorderen en recidive terug te dringen. Met de wet wil Teeven ook wat doen aan het groeiend aantal mensen dat in een justitiële inrichting terechtkomt terwijl ze daar eigenlijk niet thuis horen. Vooral in het gevangeniswezen worden steeds meer personen opgenomen met een psychische stoornis of een verstandelijke beperking. De mogelijkheden om deze groep in het gevangeniswezen te behandelen zijn vooralsnog beperkt.
Gat
Met de nieuwe wet wil Teeven ook voorkomen dat gedetineerden na het uitzitten van hun straf in een gat vallen. De strafrechter bijvoorbeeld een zorgmachtiging afgeven als hij besluit de tbs niet te verlengen of geen forensische zorg oplegt. Daarmee wordt voorkomen dat directe terugkeer naar de samenleving leidt tot terugval in gedrag en recidive.
Weigeraars
Ook wordt het mogelijk om psychiatrische gegevens uit de reguliere ggz te gebruiken, zodat het voor rapporteurs toch mogelijk is zich over de psychische gesteldheid van weigerende verdachten uit te spreken. Elk jaar ontlopen tientallen verdachten de tbs met dwangverpleging omdat zij weigeren aan onderzoek mee te werken. Dit ondergraaft het vertrouwen van de samenleving in het rechtsstelsel. Ook groeit de kans dat deze mensen onvoldoende behandeld zijn als zij weer terugkeren in de samenleving, met het risico dat zij opnieuw slachtoffers zullen maken.