Het Slotervaartziekenhuis start een petitie voor het behoud van een vrije artsenkeuze door patiënten. De petitie is ingegeven door de voorgenomen wetswijziging om een vrije artsenkeuze in het basispakket verder te beperken.
“Deze verandering staat haaks op de wettelijk vastgelegde keuzevrijheid in de zorg. Wij vinden het principieel onjuist dat de verzekeraar gaat bepalen waar een patiënt wordt behandeld. Het gaat ons om dit belang: de keuzevrijheid van de patiënt. Hiermee komt bovendien de relatie tussen arts en patiënt – uiteindelijk de kern van de zorg – onder druk te staan”, stelt bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis op de website van het ziekenhuis.
Macht verzekeraars
Erbudak informeert de patiënten over de consequenties als een vrije artsenkeuze in het basispakket wordt beperkt: “Als de voorgenomen veranderingen (een wetswijziging) doorgaan, dan krijgen verzekeraars heel veel macht. In de praktijk betekent het dat zij kunnen besluiten om een ziekenhuis bij u in de buurt niet te contracteren. Zij hoeven daar dan nauwelijks verantwoording over af te leggen (kwaliteit, prijs of een andere reden, en dat vanuit het met de overheid overeengekomen beleidsmotto ‘doelmatige zorg’). Waar deze stap op neer komt is dat zorgverzekeraars patiënten sturen in de richting van hun wensen: via contracten met andere ziekenhuizen en behandelaars.” De petitie wordt aangeboden aan minister Schippers van VWS.
Het is niet verwonderlijk dat het Slotervaartziekenhuis zich verzet tegen meer zeggenschap door zorgverzekeraars. Zorgverzekeraar Achmea heeft voor 2013 geen contract gesloten met het Slotervaartziekenhuis. Volgens Achmea wil het ziekenhuis meer geld dan nodig is, volgens het Slotervaart dwingt Achmea het ziekenhuis onder de kostprijs te werken. Erbudak wil de rechter laten toetsen waar de grenzen liggen van wat zorgverzekeraars kunnen bepalen.