Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum stevent voor 2012 af op een verlies van zeker vijf miljoen euro. Dit blijkt uit commentaar van bestuursvoorzitter Peter Littooy in de Leeuwarder Courant. Het slechte resultaat wordt veroorzaakt doordat patiënten het ziekenhuis de rug hebben toegkeerd.
Tegenover LC laat Littooy doorschemeren dat het verlies van De Sionsberg zeker zo hoog zal uitvallen als in 2011. Toen moest het ziekenhuis een grote veer laten als gevolg van het sluiten van de afdeling cardiologie en de intensive care. In totaal leidde De Sionsberg in 2011 een verlies van 5,3 miljoen euro. “Het jaarverslag is nog niet geconsolideerd, dus we kunnen en mogen de precieze cijfers nog niet geven”, reageert een woordvoerder. “Maar zoals het er nu naar uitziet komen we op een zelfde resultaat als in 2011 uit.”
Wegblijven
De slechte resultaten van De Sionsberg, dat inmiddels gefuseerd is met ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, hangen samen met het wegblijven van patiënten. Als gevolg van de gedwongen sluiting van enkele afdelingen verloor De Sionsberg duizenden poliklinische en honderden opname patiënten, zo meldt LC. Een groot deel hiervan is ook niet meer teruggekomen en kiest voor omliggende ziekenhuizen.
Zijlijn
In LC doet Littooy een dringende oproep aan de bevolking van Noordoost Friesland om het zorgaanbod in De Sionsberg overeind te houden. Hij refereert daarbij aan de handtekeningenactie die inwoners van Dokkum voerden om het ziekenhuis te redden. Hierbij werden 20 duizend handtekeningen opgehaald. “Minder dan de helft van de bevolking gaat naar De Sionsberg”, aldus Littooy in LC. “Het is tijd om niet langer vanaf de zijlijn te roepen, maar er daadwerkelijk wat aan te gaan doen.”
Aanbod
Als de patiënten wegblijven betekent dit dat De Sionsberg “een nog compacter ziekenhuis” wordt dan gepland, zo waarschuwt Littooy. De financiële steun vanuit Nij Smellinghe is in ieder geval “niet oneindig”. Om potentiële patiënten te overtuigen wijst Littooy er op dat het met de kwaliteit van zorg, zoals ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vast gesteld, weer gegarandeerd is. Ook keert Littooy zich tegen het beeld als zou er in De Sionsberg bijna geen medische zorg meer worden geleverd. Volgens Littooy is behandelaanbod door het samengaan met Nij Smellinghe juist uitgebreid Dokkum.