Het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam gaat de komende twee jaar honderd jongeren met een beperking een werkplek bieden. Het doel is om de Wajongers een duurzame functie aan te bieden. Snelle uitval, een veel voorkomend verschijnsel, moet daarmee voorkomen worden.
Kwetsbare groep
Het project draait rond de nieuwe methode van de zogeheten participatieve werkaanpassing. De methode is ontwikkeld door de Universiteit Maastricht en uitkeringsinstantie UWV. Het project wordt gefinancierd door het UWV. Het is voor het eerst dat in Nederland een zorginstelling samen met UWV zich op deze schaal en volgens deze methodiek gaat richten op het aanbieden van banen aan Wajongers. Het experiment richt zich specifiek op deze kwetsbare groep. Het aantal Wajongers groeit sterk, terwijl juist zij in deze tijd extra moeilijk aan het werk komen.
Elementaire taken
Uniek is dat bestaande functies worden aangepast aan de beperkte arbeidsmogelijkheden van de jongeren. De meeste Wajongers zijn goed in staat eenvoudige werkzaamheden te verrichten in een gestructureerde werkomgeving met niet al te veel afleiding en voldoende begeleiding. De methode van de participatieve werkaanpassing richt zich op deze elementaire taken. UWV gaat de bestaande functies in het Slotervaart ziekenhuis analyseren en geeft aan waar deze zo nodig aangepast moeten worden. Daarbij hoeft het niet alleen te gaan om verzorgende taken als koffie schenken of maaltijden rondbrengen. Gedacht kan ook worden aan het gezelschap houden van patiënten, maar ook aan de ondersteunende functies als schoonmaak en keuken- en kantinetaken.
Intensieve begeleiding
De werving van kandidaat-werknemers vindt plaats onder Amsterdamse Wajongers. Een speciaal re-integratieteam van UWV zorgt voor de werving, selectie en voorbereiding op het werk van de Wajongers. De universiteit van Maastricht zorgt voor intensieve wetenschappelijke begeleiding. Medewerkers en leidinggevenden van Slotervaart ziekenhuis krijgen een belangrijke taak. Zij gaan de Wajongers begeleiden op de werkvloer.