Door een toenemend tekort aan operatiekamerpersoneel, zoeken Nederlandse ziekenhuizen steeds vaker goedkope arbeidskrachten in het buitenland, zoals Polen en Duitsland. De meeste behoefte gaat uit naar anesthesieassistenten, gevolgd door operatieassistenten.
Schaars en duur
Zeventig procent van de Nederlandse ziekenhuizen kampt met een gebrek aan eigen OK-personeel, het grootste tekort ooit. Er zijn te weinig opleidingsplaatsen om voldoende nieuwe assistenten te scholen. De opgeleide OK-assistenten verdienen bovendien meer als freelancer of als gedetacheerde. Daarom wordt toevlucht gezocht tot buitenlands OK-personeel. Dat is goedkoper, maar brengt ook risico’s met zich mee.
Taal- en cultuur
Het HagaZiekenhuis in Den Haag zet drie Poolse en een Duitse OK-assistent aan het werk, meldt het AD. Eerder al werd geëxperimenteerd met Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen. Veel van de vijfendertig Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen die zes jaar geleden naar Nederland werden gehaald, zijn inmiddels huiswaarts gekeerd. Het taal- en cultuurverschil was te groot, aldus Eduard Monteban van de Nederlandse Vereniging Leidinggevende Operatieafdeling.
Communicatie cruciaal
Marco Xenakis, directeur van wervings- en selectiebureau Interchange, weet dat sommige ziekenhuizen vanwege het belang van goede communicatie afzien van buitenlandse medewerkers op cruciale plekken als de OK. “Ik heb de vier ziekenhuizen waarvoor wij wel in Duitsland werven, gewezen op de problemen.” Ook de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) vreest dat het inzetten van buitenlandse verpleegkundigen als OK-assistent tot gevaarlijke situaties kan leiden. Taal- of cultuurproblemen kunnen de communicatie storen, waardoor er vervelende of gevaarlijke situaties ontstaan.
Duitsers en Polen
Het HagaZiekenhuis en vier andere medische centra in het land nemen dat voor lief. Het Haagse Ziekenhuis heeft op 1 juli één Duitse en drie Poolse operatie- en anesthesie-assistenten in dienst genomen. Voor de andere ziekenhuizen zoekt Interchange in Duitsland acht OK-verpleegkundigen. Lees meer in het AD.