Ziekenhuizen mogen geen commerciële ondernemingen worden. De invloed van aandeelhouders zal beperkt zijn, het bestuur en de toezichthouders hebben het laatste woord over onder meer fusies en afstoten van belangrijke onderdelen van een ziekenhuis. Voor de winstuitkering aan aandeelhouders gaan strikte voorwaarden gelden.
Resultaatafhankelijke vergoeding
Dat hebben minister Ab Klink (Volksgezondheid) en staatssecretaris Jet Bussemaker donderdag geschreven aan de Tweede Kamer. Ze trappen daarmee hard op de rem wat betreft het commerciëler maken van de zorgsector. Van winstuitkering door ziekenhuizen wil het kabinet niet meer spreken. Kapitaalverstrekkers zouden alleen nog een ‘resultaatafhankelijke vergoeding’ kunnen krijgen.
Voorwaarden winstuitkering
Welke voorwaarden hiervoor gaan gelden is nog niet bekend. Een door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voorgesteld experiment met winstuitkering door ziekenhuizen is in ieder geval afgewezen. Wanneer ziekenhuizen winst kunnen gaan uitkeren, blijkt niet uit de brief aan de Kamer. Maar in een interview met Het Financieele Dagblad stelt minister Klink dit vanaf 2011 mogelijk te willen maken. Dat blijkt ook uit een eerdere brief van Klink aan de Tweede Kamer.
Terughoudendheid banken
Ziekenhuizen willen graag meer mogelijkheden om geld van buiten aan te trekken. Nu zijn ze daarvoor vooral afhankelijk van banken. Deze zijn echter terughoudend door de financiële risico’s ten gevolge van de invoering van de marktwerking. Daarbij maakt de financiële crisis het voor ziekenhuizen lastiger en duurder om geld te lenen.
Kapitaalmarkt op orde stellen
Coalitiepartner PvdA verzette zich de afgelopen weken tegen te grote invloed van kapitaalverschaffers op ziekenhuizen. De sociaaldemocraten vinden dat eerst de problemen die zich nu voordoen op de kapitaalmarkt maar eens moeten worden opgelost. Ook hebben ze er moeite mee dat aandeelhouders winst zouden kunnen opstrijken uit een activiteit die vanuit de zorgverzekering wordt bekostigd.
Aandeelhouders niet leidend
Klink en Bussemaker schrijven aan de Kamer dat aandeelhouders nooit leidend mogen zijn bij belangrijke besluiten over zaken waar iedere patiënt belang bij heeft, zoals de kwaliteit van de zorg, de toegankelijkheid en de betaalbaarheid. (ANP)