Minister Klink wil huisartsen bij de voorgenomen bezuinigingen op de gezondheidszorg ontzien, maar ze moeten dan wel zo weinig mogelijk dure cholesterolverlagers en maagzuurremmers voorschrijven.
LHV schetst verloop onderhandelingen met VWS
Dat staat volgens dagblad Trouw in een brief van Steven van Eijk, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) aan de leden van deze organisatie. Het verloop van de onderhandelingen tussen de minister en de LHV de afgelopen maanden wordt hierin geschetst, meldt de krant. De woordvoerder van de LHV bevestigt het bestaan van de brief, maar wil daar verder niet over uitweiden omdat het een interne brief is. “We zijn nog in gesprek met de minister en zolang daarover geen resultaat bekend is, zeggen we daar niets over”, aldus de zegsman.
Gekort bedrag terugverdienen
Klink wil de huisartsen in 2010 een korting opleggen van 60 miljoen, maar ze kunnen dit terugverdienen door dure cholesterolverlagers en maagzuurremmers zoveel mogelijk uit hun praktijk te weren. Deze medicijnen worden het meest worden voorgeschreven in ons land.
Minister ontziet huisartsen in bezuinigingen
Aanvankelijk wilde de minister 340 miljoen euro bezuinigen op de huisartsenzorg. Later bracht hij dat terug tot 170 miljoen. Door intensieve onderhandelingen heeft de LHV de minister bereid gevonden om de huisartsen in zijn bezuinigingsronde per saldo te ontzien.
Huisartsen peilen over voorstel
De brief is bedoeld om te kijken of de leden zich kunnen vinden in de voorstellen die worden gedaan. Van Eijk schrijft dat intensieve onderhandelingen ertoe hebben geleid dat de minister nu bereid is om de huisartsen in zijn bezuinigingsronde per saldo te ontzien. De dure maagzuurremmers en cholesterolverlagers – de meest voorgeschreven medicijnen in ons land – moeten dan “bijna geheel” worden geweerd door goedkopere voor te schrijven, zogeheten generieke medicijnen.
Extra werk of omzetverlies
Van Eijk stelt dat artsen hiervoor wel extra werk moeten gaan verrichten omdat patiënten moeten worden overgezet naar goedkopere medicijnen, maar “gezien de omstandigheden is deze escape te verkiezen boven een definitief omzetverlies.”