Tien tot vijftien procent van de Nederlandse ziekenhuizen is rijp voor financiële participatie van medisch specialisten.
Dat stellen insiders in het oktobernummer van Skipr magazine dat deze week verschijnt. Met name ziekenhuizen die financieel in de gevarenzone verkeren zullen de komende tijd terug vallen op het participatiemodel, waarbij medisch specialisten mede-eigenaar worden, zo is de verwachting.
Specialist als aandeelhouder
Het zogeheten doctors hospital of physician owned hospital was in de Nederlandse ziekenhuiswereld tot voor kort theoretisch fenomeen. Daar is met de redding van het LangeLand Ziekenhuis verandering in gekomen. De medisch specialisten in Zoetermeer steken gezamenlijk anderhalf voor miljoen euro in het ziekenhuis. Met deze aandelen worden ze voor 20 procent eigenaar. Het is voor het eerst dat artsen via een aandelenconstructie mede-eigenaar van een algemeen ziekenhuis worden.
LangeLand-model
Bestuursvoorzitter Jan Willem Brinkman stelt in Skipr magazine dat het LangeLand-model toepasbaar is in 15 tot 20 ziekenhuizen. “Als we de rust en de ruimte krijgen om dit model verder uit te werken, dan kan het best een olievlek worden”, gelooft Brinkman. VVD-Kamerlid Anne Mulder komt op een conservatievere schatting uit. “Mijn verwachting is dat het beperkt zal blijven tot zeven à tien ziekenhuizen”, aldus Mulder. “Het model zal alleen in beeld komen bij ziekenhuizen die moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Pas als een ziekenhuis in de gevarenzone is, voelen bestuurders de noodzaak om te veranderen.”
Financiële betrokkenheid
Volgens interim-bestuurder Rinus van Riel kan financiële nood een stevige impuls vormen voor grotere financiële betrokkenheid van medisch specialisten. “Kijk naar het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, dat is failliet gegaan en daar zijn de specialisten alles kwijt geraakt”, stelt Van Riel met een verwijzing naar de 13 miljoen euro aan good will en boedel die de 40 vrijgevestigde artsen bij het faillissement verloren. “Als een specialist moet kiezen tussen een faillissement of aandeelhouderschap, dan is de keuze snel gemaakt.”
Belangen
Voorstanders van het aandeelhoudersmodel betogen dat grotere financiële betrokkenheid van medisch specialisten de kwaliteit van zorg ten goede komt. “Het gaat om het paralleliseren van belangen”, stelt KNO-arts Peter Paul van Benthem in Skipr. “Als het om kwaliteit gaat voldoet het oude model van de shopping mall met allemaal aparte winkeltjes niet meer. Kwaliteit is steeds meer een afgeleide van de manier waarop het totale ziekenhuis is georganiseerd. Door dat aandeelhouderschap ontstaat er ontschotting tussen specialismen en dus geïntegreerde zorg en dat is precies datgene wat een ziekenhuis moet doen, want concurreren met zbc’s op eenvoudige ingrepen als heup, knie en cataract, daar valt geen droog brood mee te verdienen. Ziekenhuizen zijn er juist voor de geïntegreerde, ingewikkelde ingrepen.”
Strijdige belangen
Tegenstanders vrezen juist dat financiële inbreng van de dokter de kwaliteit onder druk zet “Aandeelhouderschap van medisch specialisten is een ongezonde ontwikkeling”, zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven. “Het eigendomsbelang van arts of aandeelhouder kan haaks komen te staan op patiëntveiligheid en kwaliteit.” Het LangeLand Ziekenhuis hoopt het aandeelhouderschap van de medisch specialisten in de loop van dit najaar te formaliseren.