Ruim 24.000 Nederlands kan niet binnen de norm van 45 minuten per ambulance naar een SEH gebracht worden. Dat blijkt uit een analysen door het RIVM in opdracht van het ministerie van VWS.
Uit de voorgaande analyse van 2011 bleek dat 46.950 inwoners niet binnen 45 minuten naar een SEH konden worden gebracht. VWS gebruikt de analyse op de spreiding van SEH’s te toetsen.
Het gaat nu om inwoners van de Waddeneilanden, van een postcodegebied in de gemeente De Marne en om inwoners van een postcodegebied in de gemeente Baarle-Nassau. Zij maken 0,15 procent uit van de Nederlandse bevolking.
‘Gevoelige ziekenhuizen’
In de vorige doorrekening in 2011 waren er 26 ziekenhuizen die voor in totaal 311.400 inwoners de enige optie waren om in geval van nood heen te kunnen. Het RIVM spreekt hierbij van ‘gevoelige ziekenhuizen’. In de huidige actualisatie zijn dit 18 ziekenhuizen en 233.00 inwoners minder.
De ziekenhuizen die nu niet meer gevoelig zijn, zijn de ziekenhuizen in Dokkum, Bergen op Zoom, Hoorn, Roermond, Lelystad, Breda (Molengracht), Heerenveen, Boxmeer, Harderwijk, Groningen (UMCG), Spijkenisse, Tilburg, Delfzijl, Venlo, Winschoten, Zwolle (Sophia), Alkmaar en Apeldoorn. De afname van gevoelige ziekenhuizen heeft drie redenen volgens het RIVM.
De belangrijkste verklaring ligt in het nieuwe rijtijdenmodel dat RIVM heeft gebruikt. Voor de meeste wegtypes en regiosoorten gelden nu hogere snelheden hoger dan in het oude model. Een andere reden is dat nu meer en andere ambulancestandplaatsen zijn meegenomen in de analyse. Belangrijke verschillen op dit gebied zijn er in de regio’s Noordoost-Gelderland en Zeeland. In vergelijking met de 2011-analyse zijn in die regio’s meer standplaatsen en in Zeeland zijn deze bovendien op andere locaties. Dit heeft effect op de bereikbaarheid van de SEH’s en op het aantal inwoners dat nu buiten de 45-minuten bereikbaarheid ligt. En een gevoelig ziekenhuis dat is weggevallen is de Sionsberg in Dokkum, simpelweg omdat deze geen SEH meer heeft.