Het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis wordt overgenomen door een coöperatie onder leiding van zorgverzekeraar DSW. Ook het personeel van het ziekenhuis, huisartsen uit de regio en enkele verpleeg- en verzorgingshuizen nemen aan de coöperatie deel. Met de overname is een bedrag van 18 miljoen euro gemoeid.De PvdA is niet blij met de overname. Minister Ab Klink van Volksgezondheid moet onderzoeken of de overname van het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis door een zorgverzekeraar door de beugel kan. Zo niet dan moet hij een streep halen door de overnameplannen, zo heeft PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen tegenover persbureau ANP laten weten. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft eind vorig jaar uitgesproken dat zorgverzekeraars zich bij hun leest moeten houden. Volgens de Kamer dreigt een situatie waarin zorgverzekeraars klanten kunnen verplichten om alleen naar hun eigen ziekenhuis te gaan. Van der Veen, voorheen topman van zorgverzekeraar Agis, vindt bovendien dat de verschillende partijen in de gezondheidszorg gescheiden rollen hebben. Minister Klink heeft volgens Van der Veen eerder zelf ook aangegeven geen voorstander te zijn van zorgverzekeraars die ‘ziekenhuisje gaan spelen’.
Ketenzorg krijgt impuls
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is juist lyrisch. De overname van het Vlietland Ziekenhuis door een coöperatie zonder winstoogmerk is een ‘geschenk uit de hemel’. De NPCF verwacht dat de constructie een belangrijke impuls kan geven aan de ‘ketenzorg’. Hierdoor wordt geld bespaard, maar wordt ook de kwaliteit van zorg verbeterd. Nu is vaak de klacht dat patiënten geen passende zorg krijgen omdat de hulp niet op elkaar aansluit. “Als de verschillende partijen gezamenlijk de baas zijn over een ziekenhuis, is het veel gemakkelijker om de zorg op elkaar af te stemmen”, zegt een woordvoerder van de patiëntenbelangenorganisatie. “Alle partijen hebben als eigenaar van het ziekenhuis immers belang bij goede en efficiënte zorg.”
Geen winstoogmerk
In Het Financieele Dagblad onderstreept Vlietland-bestuurder Rob van der Heijden dat de coöperatie geen winstoogmerk heeft. “Mocht er rendement zijn, dan wordt dat geïnvesteerd in het ziekenhuis”, aldus Van der Heijden. “Op die manier kunnen de continuïteit en kwaliteit van de zorg op lange termijn worden gewaarborgd.”
De coöperatie wordt voor honderd procent eigenaar van de BV waarin het ziekenhuis wordt ondergebracht. Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar deels verantwoordelijk wordt voor de leiding van een ziekenhuis. Voor het Vlietland biedt de constructie zekerheid na problemen rond nieuwbouw. Als gevolg van constructiefouten is het nieuwe ziekenhuis 30 miljoen euro duurder uitgevallen dan begroot. Een eerdere poging tot fusie met het Maasstadziekenhuis in Rotterdam mislukte vanwege de financiële problemen bij het Vlietland. Het Vlietland denkt door de overname ook geld te kunnen vrijspelen voor investeringen in met name ICT.