Negen ziekenhuizen in Noord-Nederland uiten kritiek op het Regioplan Spoedeisende Zorg Noord-Nederland waarmee Zorgverzekeraars Nederland (ZN) de spoedeisende hulp in de regio wil reorganiseren. Ze weigeren individueel in gesprek te gaan met ZN of een zorgverzekeraar over de uitvoering van het plan.
Het regioplan biedt “onvoldoende grond om hals over kop besluiten met vergaande implicaties te nemen”. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek in opdracht van noordelijke ziekenhuizen naar aanleiding van het regioplan.
“Iedereen in het Noorden heeft belang bij goede medische zorg die in het geval van nood binnen handbereik is. Het door ZN gepresenteerde regioplan alleen biedt daar geen goede basis voor”, zo luidt een van de punten van kritiek. Dit komt doordat een probleemanalyse ontbreekt. Ook wordt niet duidelijk wat de zorgverzekeraars willen bereiken met hun plannen, stellen de onderzoekers. Daarnaast levert het regioplan “geen bewijs dat de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg verbeteren”. Dit weerhoudt de ziekenhuizen om nu besluiten met vergaande implicaties te nemen.
Meer tijd
De ziekenhuizen willen meer tijd om over een andere inrichting van acute neurologische, cardiologische en vaatchirurgische zorg na de denken. Volgens de onderzoekers is deze tijd er ook “want er is nu geen urgent kwaliteitsprobleem dat moet worden opgelost”. Deze uitkomst wordt volgens de ziekenhuizen onderschreven door de Zorgbelang-organisaties en de huisartsenkoepels in Groningen. De ziekenhuizen zijn daarom vooralsnog niet van plan één-op-één gesprekken aan te gaan met ZN of een delegatie van ZN.
Gezamenlijke gesprekken
Daarnaast moeten ook de patiëntenorganisaties en huisartsen bij de besprekingen worden betrokken. “De uitvoering van het plan heeft consequenties voor patiënten, huisartsen en de betrokken ziekenhuizen. Maar deze belanghebbenden en betrokkenen hebben niet aan tafel gezeten bij de totstandkoming van deze plannen”, stellen de ziekenhuizen in een gezamenlijke persverklaring. De Friesland, een van de leidende zorgverzekeraars in het Noorden, gaat er van uit dat de geplande gesprekken gewoon doorgaan, zegt een woordvoerster desgevraagd tegen Skipr.
Aanlooptraject
“De kwaliteitsvisie Spoedeisende zorg van ZN is de basis waarmee zorgverzekeraars in de regio de plannen hebben opgespeld en de gesprekken zijn aangegaan”, zegt ZN-woordvoerder Wouter Kniest tegen Skipr. Bij de totstandkoming van de kwaliteitsvisie heeft ZN iedereen betrokken, zegt Kniest. Zo is de kwaliteitsvisie afgestemd met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Ook is de route die bewandeld wordt al in een eerder stadium afgesproken in het hoofdlijnenakkoord dat tussen VWS, zorgaanbieders en zorgverzekeraars is gesloten. “Het is nu aan de zorgverzekeraars. Zij moeten samen met de ziekenhuizen kijken hoe ze het gaan invullen”, aldus de ZN-woordvoerder.
Onderzoek noordelijke ziekenhuizen
Het onderzoek is uitgevoerd door Twynstra Gudde in opdracht van Antonius Ziekenhuis (Sneek), Martini Ziekenhuis (Groningen), Medisch Centrum Leeuwarden, Ziekenhuis Nij Smellinghe (Drachten), Ziekenhuis De Sionsberg (Dokkum), Ziekenhuis Tjongerschans (Heerenveen), Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Zorggroep Leveste Middenveld (Scheper Ziekenhuis Emmen, Ziekenhuis Bethesda Hoogeveen en Refaja Ziekenhuis Stadskanaal).