De 32 grote en middelgrote gemeenten –verenigd in de G32- sturen staatssecretaris Van Rijn van VWS en de Tweede Kamer een brandbrief over de overgangsregeling voor het persoonsgebonden budget (pgb). De gemeenten voorzien een financiële strop van circa 300 miljoen euro.
De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die op 1 januari 2015 van kracht moet worden, voorziet in een overgangsrecht voor pgb-houders. Mensen die in 2014 een pgb kregen, behouden komend jaar het recht op dezelfde zorg onder de huidige indicatie. De gemeenten krijgen echter wel 25 procent minder budget van het rijk voor de uitvoering van het pgb.
Tijdspad
Alles bij elkaar opgeteld levert dit een bedrag van zo’n 300 miljoen euro op dat de gemeenten –als er niets verandert- uit eigen middelen moeten betalen. Daarbij dreigt de uitvoerbaarheid verder in de knel te raken door het krappe tijdspad. De gemeenten verwachten pas in september duidelijkheid te krijgen over de vraag wie een pgb krijgen. Daardoor blijft er nauwelijks tijd over om met de pgb-houders te overleggen over een eventueel goedkoper pgb-arrangement.
Gesprekken
In een G32-gemeente gaat het al snel om honderden tot soms duizenden gesprekken, waarvoor extra personeel ingehuurd moet worden. “Om toch te kunnen bezuinigen op de pgb’s moeten we met alle pgb-houders in gesprek”, licht Jannie Visscher (SP), wethouder Zorg en Welzijn in Groningen, in Binnenlands Bestuur het dilemma toe. “We moeten ze allemaal persoonlijk vragen of ze het goed vinden dat we de zorg een beetje anders organiseren, zodat het goedkoper wordt. Maar als iemand dat niet wil, kunnen we niet bezuinigen.”
Onmogelijk
De gemeente Groningen schat dat hooguit 10 procent van de inwoners met een pgb toestemming zal geven voor een goedkoper arrangement. Het pgb-overgangsrecht in de huidige vorm kan de gemeenten tussen de 14 en 15 miljoen euro kosten, oftewel de helft van het totale Groningse zorgbudget. Een onmogelijke bezuinigingsopdracht, vindt Visscher. “Misschien moet je zwembaden sluiten of bibliotheken. Je kunt ook de gemeentebelastingen verhogen, maar die mogelijkheden zijn wettelijk ook beperkt. Maar het moet uit de lengte of de breedte komen. Je zult het ergens uit de begroting moeten halen.”
Samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit de G32 er bij staatssecretaris Van Rijn voor dat het rijk de kosten van de overgangsregeling voor zijn rekening neemt.