De kwaliteit van heupoperaties verschilt sterk tussen Nederlandse ziekenhuizen. Dat meldt verzekeraars VGZ op basis van een eigen kwaliteitsanalyse. De verzekeraar heeft nu van de zorg rond vijftien aandoeningen de kwaliteit geanalyseerd.
De verzekeraar keek onder meer naar de kwaliteit van heupvervanging. De kans op heroperaties is in sommige ziekenhuizen acht keer zo groot als in andere ziekenhuizen. Ook verschilt het risico op wondinfectie. In het slechtste ziekenhuis komen infecties ruim tien keer zo vaak voor als bij het beste ziekenhuis. Volgens VGZ wordt het resultaat van de behandeling beter als een instelling de ingreep vaker uitvoert. In Nederland varieert dat van zestig tot achthonderd heupoperaties per jaar.
Volgens een woordvoerder van VGZ heeft de verzekeraar nu voor vijftien van de meest voorkomende aandoeningen, dergelijke kwaliteitsgegevens beschikbaar. Dan gaat het om aandoeningen zoals heup- en knievervanging, cataract en diverse oncologische aandoeningen. De komende jaren moet het aantal aandoeningen waarover uitgebreide kwaliteitsinformatie beschikbaar is oplopen tot dertig.
Gegevens
VGZ maakt gebruik van al bestaande informatie, zoals gegevens van Zichtbare Zorg, het Kwaliteitsinstituut, Vektis en patiëntervaringen zoals verzameld met de CQ-index en het Prom-onderzoek. De gegevens worden vervolgens ‘verrijkt’ met informatie uit de VGZ-database. Voor de analyse rondom heupvervanging, gaat het dan om bijvoorbeeld de inzet van fysiotherapie na implantatie van een kunstheup.
Voor de analyse bekeek VGZ zes criteria zoals het aantal ingrepen dat jaarlijks werd uitgevoerd. Ook bijvoorbeeld het aantal complicaties, de noodzaak tot heroperatie binnen twee jaar en het gebruik van trombosemedicatie waren indicatoren. Van de resultaten maakte de verzekeraar een infographic.
Verbetering
VGZ benadrukt dat patiënten graag over dergelijke kwaliteitsgegevens willen beschikken. In het persbericht zegt de verzekeraar de kwaliteitsgegevens daarom inzichtelijk te maken voor het grote publiek. Toch wil de verzekeraar vooralsnog niet zeggen welke ziekenhuizen goed of slecht scoren. Dat ontlokte het AD de kop ‘VGZ houdt nog maanden risico’s ziekenhuizen geheim‘ – die later overigens werd gewijzigd.
Dat geen namen van instellingen worden genoemd heeft een reden. VGZ wil de ziekenhuizen niet aan de schandpaal nagelen. Eerst wil de verzekeraar met de instelling in gesprek. Directeur kwaliteit en innovatie Rob van Damme van VGZ zegt tegen het AD: “We eisen goede uitleg waarom er zoveel complicaties zijn en vervolgens eisen we beterschap.” De prestaties per ziekenhuis worden dan rond 1 november op de website www.vergelijkenkies.nl geplaatst.
Zorginkoop
De kwaliteitsinformatie zal ook een rol spelen bij de zorginkoop voor 2015. Sinds de introductie van de Zorgverzekeringswet (Zvw) in 2006 hebben verzekeraars de verplichting om zorg in te kopen op basis van doelmatigheid en kwaliteit. VGZ zegt nu, acht jaar later, er als eerste verzekeraar in geslaagd te zijn om een uitgebreid pakket aan kwaliteitsgegevens te verzamelen. Per ziekenhuis gaat het om ‘hele dikke handboeken’, aldus de woordvoerder. “Het is meer dan de infographic die we op onze website plaatsen.”
Dat wil volgens de woordvoerder niet zeggen dat VGZ voorheen niet over kwaliteitsinformatie beschikte. “We hadden al gegevens van Zichtbare Zorg, informatie over hersteloperaties en rapporten over praktijkvariatie. We hadden dus zicht op kwaliteit. Op het vlak van deze vijftien aandoeningen kunnen we nu op een veel gedegener manier inkopen. Dat is wel nieuw.” (Daan Marselis)