Het animo onder medisch specialisten om in dienstverband van een ziekenhuis te werken is vrijwel nihil, ook als ze daar een ton voor krijgen. In maar drie ziekenhuizen stappen specialisten over.
Dat blijkt uit onderzoek dat de Volkskrant deed onder 67 van de 72 ziekenhuizen waar vrijgevestigde specialisten werken.
Grip
De helft van de ongeveer 21.000 medisch specialisten werkt als ondernemer, meestal in een maatschap. Minister Schippers heeft de subsidieregeling in het leven geroepen om daar uit te treden en in dienst van het ziekenhuis te gaan werken. Bij een overstap kan een specialist een ton subsidie krijgen. Het idee erachter is dat ziekenhuisbesturen zo meer grip op de medische kosten gaan krijgen. Per 1 januari mogen maatschappen hun kosten niet meer direct aan de zorgverzekeraar declareren, maar moeten ze die aan de ziekenhuizen verantwoorden. Bovendien zijn artsen in loondienst goedkoper voor een ziekenhuis.
Wnt
Maar uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de specialisten bijna niet van zin zijn om hun zelfstandigheid op te geven. Als ondernemer hebben zij meer belastingvoordelen. Daarnaast vrezen de artsen de Wet normering topinkomens (Wnt), waar ze in loondienst mee te maken krijgen en als zelfstandige niet. Volgens de Orde van Specialisten ontlopen inkomen uit onderneming of uit loondienst elkaar niet veel. Artsen zouden liever zelfstandig blijven vanwege de vrijheid in bedrijfsvoering en onafhankelijkheid van het ziekenhuis.
Samenwerking
Toch moeten ze na 1 januari vaak kiezen voor een andere samenwerkingsvorm met het ziekenhuis. Waarschijnlijk kiezen meer dan zestig ziekenhuizen voor de oprichting van een medisch-specialistisch bedrijf. De helft daarvan zal voor een maatschap-model kiezen, de helft voor een coöperatie. Ook wordt er gedacht aan een participatiemodel, waarbij de specialisten aandeelhouder worden. Het eindoordeel over de fiscale organisatievormen is aan de belastingdienst.
Er is een groep waarvoor minister Schippers de subsidieregeling wel wil verruimen. Dat zijn de specialisten die binnenkort met pensioen gaan. Vaak kunnen die hun plek in de maatschap verkopen voor twee of drie ton.