De rechtbank in Leeuwarden heeft vrijdag Zorggroep Pasana failliet verklaard. Daarmee valt het doek voor het ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum.
Zo’n 250 medewerkers van het ziekenhuis verliezen daardoor hun baan. De zorggroep had een schuld van 40 miljoen euro en zag geen andere optie dan het faillissement aan te vragen. De medische staf van De Sionsberg had op 28 november een kort geding aangespannen tegen Pasana. De specialisten verwijten de directie dat het ziekenhuis al werd uitgekleed voordat de rechter een uitspraak heeft gedaan. Dat kort geding is nu van de baan.
Geen koekjesfabriek
Volgens Jan Leendert Brouwer, voorzitter van de medische staf, sluit de directie afdelingen, zijn callcentra ingehuurd om patiënten af te bellen en worden apparaten overgebracht naar het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, waarmee De Sionsberg is gelieerd. “Dat kan niet. Wij zijn geen koekjesfabriek, maar een ziekenhuis. Het wordt ons onmogelijk gemaakt ons werk te doen.” Op 28 november is ook het mailverkeer uit de lucht gehaald, aldus de medische staf. Daardoor is het voor het personeel lastig om te communiceren, onderling maar vooral naar patiënten.
Schippers
De continuïteit van de zorg in het noordoosten van Friesland komt door het faillissement van Zorggroep Pasana niet in gevaar. Minister Edith Schippers schreef dat aan de Tweede Kamer, vlak voor het faillissement van Pasana werd uitgesproken. Schippers noemt een faillissement een stevige teleurstelling voor de mensen in het ziekenhuis en ze vindt het heel vervelend voor de mensen die patiënt waren in De Sionsberg.
Spoedeisend
Volgens Schippers is het aan de zorgverzekeraars om te regelen dat de patiënten in de regio goede zorg houden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) let daarop. Ze ziet voor zichzelf alleen een rol weggelegd als het niet meer mogelijk zou zijn om binnen 45 minuten spoedeisende hulp of acute verloskunde te leveren. Overigens leverde De Sionsberg die zorg sinds 2011 al niet meer. (ANP)