Het UMC St Radboud in Nijmegen en het Maasziekenhuis in Boxmeer ontwikkelen samen een nieuw oncologisch centrum in Boxmeer. Bestuurslid van het Radboud, Melvin Samsom, zegt in De Gelderlander vooral de eigen zorgmarkt te willen beschermen met het nieuwe centrum.
Radboud wil geen particuliere kliniek
Eerder had projectontwikkelaar Hansa zijn plannen bekend gemaakt om in Boxmeer een particulier kankerziekenhuis te vestigen. Maar het Radboud wil geen particuliere kliniek in zijn zorgmarkt. Desondanks stelt het ziekenhuisbestuur marktwerking in de zorg toe te juichen. Samsom zegt in De Gelderlander: “Het plan voor een particuliere oncologische kliniek in Boxmeer heeft ons destijds verrast. We hebben wel altijd onze twijfels gehad over de haalbaarheid. Het initiatief heeft onze plannen in een stroomversnelling gebracht.”
Hansa ziet geen bedreiging
Hansa-directeur Lex de Lange vindt de kankerkliniek van het Radboud en het Maasziekenhuis echter geen bedreiging en stelt dat Hansa landelijk opereert in plaats van regionaal zoals het Radboud. “Een logische stap met het oog op de marktwerking binnen de zorg. Maakt verder niet uit. Voor ons is het al lang een uitgemaakte zaak: Hansa Oncology Clinics wordt een keten met Boxmeer als hoofdlocatie. Geen twijfel mogelijk.” De Lange vraagt zich wel af of de ziekenhuizen het oncologisch centrum met slechts vijftien miljoen euro kunnen realiseren. Hansa trekt 200 miljoen euro uit voor de bouw. Maar, zegt De Lange in de Gelderlander: “Wij wijken geen meter voor dit soort flauwekul.”
Opening in 2011
In de dependance van het Radboud bij het nieuwe Maasziekenhuis komen meerdere poliklinieken, radiologische afdelingen voor bestraling en verschillende vormen van dagbehandeling. De kliniek moet in het voorjaar van 2011 haar deuren openen.