Minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin heeft Amsterdam en Rotterdam een laatste waarschuwing gegeven. De twee stadsregio’s moeten binnen drie weken duidelijk maken of het ze zal lukken de wachtlijsten in de jeugdzorg voor het einde van dit jaar weg te werken.
Wachtlijsten stijgen licht
Als zij deze afspraak nakomen, grijpt Rouvoet in. Amsterdam en Rotterdam krijgen dan opdracht van de minister dit alsnog te doen. Dat staat in een brief die Rouvoet maandag naar de Tweede Kamer stuurt. Ingrijpen bij stadsregio’s of provincies door de minister is een zwaar middel. Maar Rouvoet geeft aan dat uit gesprekken met de provincies en drie stadsregio’s, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de jeugdzorg, is gebleken dat de wachtlijsten aan het eind van dit jaar niet overal weg zijn als er niet harder aan getrokken wordt. Uit de laatste cijfers blijkt dat de wachtlijsten over de hele linie licht groeiden, terwijl ze juist sterk zouden moeten dalen om op nul uit te komen.
Meer jongeren bij jeugdzorg
In tien provincies gaat het wel lukken om jongeren niet langer dan negen weken op jeugdzorg te laten wachten, hebben de betreffende provincies aangegeven. Gelderland en Noord-Brabant hebben Rouvoet laten weten hun best te doen, maar dit niet te kunnen garanderen. Dit doordat zich meer jongeren voor jeugdzorg hebben gemeld dan was aangenomen. Zuid-Holland kent ook een sterkere groei dan geraamd en zegt de extra jongeren die zich meldden niet op tijd te kunnen helpen.
‘Provincies moeten samenwerken’
Rouvoet wil dat provincies elkaar gaan helpen. Provincies waar de behoefte aan jeugdzorg sterker is gegroeid, zouden jongeren kunnen plaatsen bij instellingen in provincies die ruimte over hebben. Rouvoet heeft 115 miljoen extra in de jeugdzorg gestoken om de wachtlijsten weg te werken, en ook de provincies hebben daar tientallen miljoenen in gestoken. De minister denkt dat dit geld beter benut kan worden.
Verdwijnen wachtlijsten
In de stadsregio’s Amsterdam en Rotterdam doen niet meer jongeren dan verwacht een beroep op jeugdzorg. Toch hebben zij Rouvoet niet duidelijk kunnen maken of ze de afspraken na kunnen komen. De minister accepteert dit niet en wil binnen drie weken duidelijkheid. Hij gaat er nog steeds vanuit dat in het hele land wachtlijsten binnen enkele maanden kunnen verdwijnen.
Amsterdam kan weinig met waarschuwing
Amsterdam geeft echter aan weinig te kunnen met de waarschuwing. “Het lijkt ons beter dat we samen zoeken naar een oplossing van het probleem dan dat we ons verliezen in een cijfertjesdiscussie en spierballentaal,” zo reageerde de Amsterdame wethouder Lodewijk Asscher maandag. Hij nodigt Rouvoet uit eens te komen kijken. Volgens de wethouder lukt het Amsterdam met name niet om tijdig het aantal beschikbare pleeggezinnen te vergroten. “Dat regel je niet even vanachter een bureau.” Ook kan op korte termijn het aantal beschikbare plekken in een tehuis of instituut niet omhoog. Wat betreft het aantal kinderen dat wordt geholpen en de wachtlijsten bij de ambulante zorg komt Amsterdam de afspraken wel na. (ANP)