AppleMark
Om niet kopje onder te gaan moet ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen nog fors meer bezuinigen dan gepland, zo kondigde ZorgSaam op 27 januari aan. Er wordt nagedacht om de raad van bestuur in te krimpen. De thuiszorg en ouderenzorg wordt gesplitst van het ziekenhuis. En ZorgSaam is al geruime tijd in gesprek met banken, zorgverzekeraars en het waarborgfonds over een reddingsplan.
Voor het tweede kwartaal moet duidelijk worden hoe de nieuwe organisatie eruit gaat zien, zegt woordvoerder René Maas van ZorgSaam. De organisatie stelt in een persbericht dat het binnen drie jaar de financiën op orde wil hebben.
Verlies
Dat ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen financieel in de problemen zat, was al langer bekend. Maar dat het zo slecht ging, kwam voor velen als een verrassing. Tot 2012 bouwde de organisatie een spaarpot van veertig miljoen euro op. De definitieve jaarcijfers over 2013 laten een verlies zien van zeven miljoen euro. De cijfers over 2014 zijn pas halverwege 2015 definitief, maar lijken uit te komen op een nog groter verlies. ZorgSaam dreigt af te stevenen op 25 miljoen euro in de min. Een groot deel daarvan gaat op aan het sociaal plan voor ex-werknemers. Maar het ziekenhuis spreekt ook van een ‘disbalans tussen de kosten van het ziekenhuis en de inkoop door de zorgverzekeraars’.
Bestuurscrisis
Want de situatie noopte ZorgSaam vorig jaar al tot een bezuinigingsoperatie van 17,5 miljoen euro. Daarbij zullen 288 voltijdse banen verloren gaan: 181 in de ziekenhuiszorg en 107 in de ouderen- en thuiszorg. Het leidde tot forse kritiek van de ondernemingsraad en cliëntenraad en had zelfs een bestuurscrisis tot gevolg. De raad van toezicht zette begin december bestuursvoorzitter Joep Paulides op non-actief. Nu is Maarten Rutgers interim-voorzitter. In het kader van bezuinigingen stelt hij nu voor om de raad van bestuur van drie leden terug te brengen naar één of twee. “De OR en de CR moeten hier uiteraard nog hun mening over geven”, zegt Maas.
Reorganisatie
Een eventuele krimp van de rvb is slechts één onderdeel van de grote reorganisatie die ZorgSaam op 27 januari aankondigt. “In de kern gaat het om de ontvlechting van de ketenorganisatie”, legt René Maas uit. “Dat betekent dat we de thuiszorg en ouderenzorg loskoppelen van de ziekenhuiszorg. Op gebied van thuiszorg en ouderenzorg is een nauwere samenwerking met Curamus in Hulst mogelijk, al weten we op dit moment nog niet hoe dat er organisatorisch uit moet zien.”
Daarnaast werkt ZorgSaam aan een nieuwe strategie voor de ziekenhuiszorg. Het verlies over 2013 is met name te wijten aan het feit dat het ziekenhuis niet in staat is gebleken de kosten aan te passen aan de zorgvraag en de veranderende zorgmarkt waarbij ziekenhuizen concurreren en zorgverzekeraars scherper inkopen. Daarnaast is er de trend dat zorg verplaatst wordt van ziekenhuis naar eerstelijns voorzieningen. “Het functieprofiel moet worden aangepast. Daarover maken we nu keuzes”, zegt Maas. “Maar we verwachten niet dat het aanbod heel drastisch zal wijzigen.” Duidelijk is in ieder geval dat de basiszorg blijft, net als het dottercentrum.