Het verbieden van het roken in openbare gelegenheden heeft ervoor gezorgd dat het aantal hartaanvallen in Europa en Noord-Amerika op jaarbasis met 26 procent is gedaald, blijkt uit recentelijk onderzoek. De cijfers zijn gebaseerd op verschillende studies waarbij miljoenen mensen zijn betrokken.
Aantal hartaanvallen daalt drastisch
De BBC bericht over dit onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in de vakbladen Circulation en het American College of Cardiology. Meteen nadat het rookverbod van kracht werd, daalde het aantal hartaanvallen in Europa en Noord-Amerika met 17 procent. De daling zette de jaren daarna verder door. Drie jaar na het rookverbod is het aantal hartaanvallen met 36 procent verminderd.
Rookverbod overtreft verwachting
In het Verenigd Koninkrijk is het aantal hartaanvallen een jaar na de invoering van het rookverbod in juli 2007 meteen met 10 procent gedaald. In de jaren daarna steeg dit cijfer naar ruim 30 procent. In Groot-Brittanië krijgen naar schatting jaarlijks 275.000 mensen een hartaanval, waarvan er 146.000 overlijden.
Minder meerokers
De onderzoeksresultaten bewijzen ook dat de ‘tweedehands’ rook, de rook die niet-rokers inademen, drastisch verminderd is. Deze rook die niet-rokers inademen, zorgt er vermoedelijk voor dat het bloed bij deze niet-rokers een grotere kans heeft op stollen. Andere risico’s zijn dat deze rook het ‘goede’ cholesterol terugdringt en hartritmestoornissen uitlokt.