Slechts 560 van de 10.000 vrijgevestigde medisch specialisten hebben zich aangemeld voor subsidie om in loondienst te gaan werken. Degenen die zich hebben aangemeld, kregen maximaal een ton per persoon van het ministerie van VWS.
Dit meldt de Volkskrant.
De subsidie was beschikbaar omdat vrijgevestigde medisch specialisten zich hebben moeten inkopen in een maatschap in het ziekenhuis. Bij het inkopen gaat het om grote bedragen. Schippers wilde met de subsidie een aandeel leveren bij het afschrijven van dit bedrag. Ook de specialist zelf en het ziekenhuis zouden een bijdrage moeten leveren.
Omdat er zo weinig specialisten gebruik maken van de subsidie, heeft VWS-minister Schippers een meevaller heeft van 44 miljoen euro. Voor de subsidieregeling, die vrijgevestigde artsen moest verleiden om in loondienst te gaan werken, was 100 miljoen euro beschikbaar. Omdat maximaal een ton per arts wordt toegekend, wordt maximaal 56 miljoen uitbetaald.
Eén rekening
Schippers wilde vrijgevestigde specialisten verleiden om in loondienst te gaan werken omdat op 1 januari 2015 de financiering van ziekenhuizen veranderde. Voorheen stuurden het ziekenhuis en de specialisten ieder rekeningen aan zorgverzekeraars. Die betalen nu één rekening aan het ziekenhuis. Schippers wilde artsen stimuleren om in loondienst te gaan werken omdat dit het besturen van ziekenhuizen sterk zou vereenvoudigen.
Nu blijkt dat nog geen zes procent van de tienduizend vrijgevestigde artsen van de subsidie gebruik wil maken. De Federatie Medisch Specialisten meldde eerder al dat de leden weinig voelden voor het opgeven van hun zelfstandigheid. Specialisten in loondienst verdienen minder dan hun vrijgevestigde collega’s. Vrijwel alle specialistenmaatschappen zouden volgens de federatie kiezen voor een fiscale constructie waarmee ze hun zelfstandigheid kunnen bewaren.
In Nederland werken zo’n twintigduizend medisch specialisten. Rond de jaarwisseling werkte de helft in loondienst en was de andere helft zelfstandige.