Advocaten zijn bezig met de voorbereidingen van tientallen rechtszaken over de huishoudelijke hulp. Dit blijkt uit een rondgang van de NOS.
Op 1 januari trad de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning in werking. De gemeenten moeten de thuishulp organiseren. Zij moeten onderzoeken wat voor hulp iemand nodig heeft, wat mensen zelf kunnen en hoe eventueel mensen uit hun sociale netwerk kunnen helpen.
Tussen gemeenten bestaan nog veel verschillen in hoe ze dit aanpakken. Er zijn gemeenten die iedereen een standaard aantal basisuren bieden, eventueel aangevuld met maatwerk. Cliënten kunnen daar bezwaar tegen maken. Er zijn ook gemeenten die zelf geen thuishulp bieden, of allerlei variaties kiezen.
Tot nu toe is een handvol zaken over de thuishulp voor de rechter gebracht. Uit de uitspraken daarover blijkt dat gemeenten altijd maatwerk moeten leveren en dus verplicht zijn om te kijken naar het individu.
Jurist Kevin Wevers won een zaak tegen de gemeente Montferland. Hij heeft nu een groep van twintig mensen die wil procederen tegen diezelfde gemeente. Wevers en twee andere advocaten die de NOS sprak zegen samen zo’n zestig zaken voor te bereiden.
Tegelijkertijd waarschuwen de advocaten voor de kosten en complexiteit van het procederen. Een rechtszaak beginnen in gemeenten die de thuishulp hebben uitbesteed is al helemaal ingewikkeld, aldus de raadsmannen.