Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) vindt grote leningen van een zorginstelling aan de leiding onbegrijpelijk. Ze wil opheldering van Aveleijn over de renteloze hypothecaire lening van 550.000 euro aan directeur Johan van Praet. Ze wil weten of de berichten hierover kloppen en hoe de regeling in elkaar zit. Van Praet betreurt de ophef die over de zaak is ontstaan.
Lening tot 2013 niet opeisbaar
De zaak kwam aan het licht nadat de Socialistische Partij (SP) het jaarverslag van 2008 had doorgespit. De topbestuurder hoeft tot 2013 niets van de lening af te lossen. De SP kondigde direct aan vragen te zullen stellen aan Bussemaker. “Dit is te gek voor woorden. Een zorginstelling moet zorg verstrekken en het geld niet uitgeven aan een hypothecaire lening. Voor een hypotheek ga je naar een bank”, aldus Renske Leijten van de SP. Leijten is verontwaardigd dat de raad van toezicht dit goedkeurt.
Beloning voor goed functioneren
Aveleijn liet in een persverklaring weten dat de lening een beloning is voor het goede functioneren van de directeur. De lening kost de organisatie evenveel als een bruto maandsalaris van de topman. Van Praet zal als tegenprestatie de komende jaren bij de Twentse zorginstelling blijven.
Extra vergadering over de zaak
Uit het jaarverslag blijkt dat de directeur vorig jaar 213.000 euro ontving, inclusief extra bonussen van in totaal 13.000 euro voor zijn goede functioneren. Daarnaast beschikt de bestuurder over een eigen auto met een cataloguswaarde van 70.000 euro. Volgens Marco van de Ruit, voorzitter van de ondernemingsraad, buigt de or zich dinsdag in een extra vergadering over de zaak.
Beloningscode NVZD
DeNederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen (NVTZ) reageert ook kritisch. “Dit is niet wat wij propageren”, aldus een beleidsmedewerkster van de vereniging. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Zorgbestuurders (NVZD) liet weten dat de lening niet past bij de beloningscode die geldt voor bestuurders in de zorgsector.
Topbestuurder en Balkenendenorm
Enkele maanden geleden kondigden de NVTZ en de NVZD een beloningscode aan. Daarin staat dat bestuurders in de gezondheidszorg maximaal 190.000 euro per jaar mogen gaan verdienen. Alleen degenen die een organisatie leiden die marktgericht werkt, zouden meer kunnen verdienen, tot maximaal 245.000 euro. In mei verdienden ruim tweehonderd zorgbestuurders meer dan de zogeheten Balkenendenorm van circa 170.000 euro. Er is al jaren geruzied over de beloningen. Steeds weer doken namen op van topmensen, die salarissen bedongen die vele keren hoger liggen dan wat de premier verdient.
Van Praet betreurt ophef
Van Praet zegt de ophef te betreuren. “Het is jammer dat zo de nadruk wordt gelegd op het bedrag en de financieringsconstructie en niet op het succes dat wij als zorgverlener hebben. Dankzij onze successen kunnen we met een actief beloningssysteem werken dat voor alle medewerkers geldt. Er is vorig jaar een half miljoen euro bonus uitgekeerd aan alle personeelsleden van Aveleijn. We verstrekken bonussen omdat het motiverend werkt om nog betere prestaties te behalen.” (ANP)
Scheuren in raad van toezicht
De affaire heeft inmiddels geleid tot scheuren in de raad van toezicht. Notaris Wim Gaalman is per direct uit de raad van toezicht gestapt. Aanleiding voor zijn vertrek is een scherp redactioneel commentaar in dagblad TC Tubantia. “Het hoofdredactionele commentaar in TC Tubantia is voor mij een reden op te stappen”, aldus Gaalman in TC Tubantia. “Ik was twee jaar geleden niet blij met deze keuze voor de hypotheekconstructie. Toen ben ik gebleven, nu blijf ik niet zitten.’’