De moeilijkheden waar technisch dienstverlener Imtech mee worstelt hebben mogelijk ook weerslag in de zorgsector. Het bedrijf heeft lopende onderhoudscontracten met een tiental ziekenhuizen. De betrokken ziekenhuizen laten weten de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden.
Als installatiebedrijf en technisch dienstverlener is Imtech één van de grote spelers in de Nederlandse zorgsector. Het bedrijf bouwde bijvoorbeeld mee aan het nieuwe Hagaziekenhuis, dat recent is opgeleverd. Verder doet een tiental ziekenhuizen en een enkele instelling in de langdurige zorg zaken met Imtech, variërend van kleinschalig technisch onderhoud tot uitgebreidere, langlopende onderhoudscontracten. Zo heeft het BovenIJ een contract sinds juli 2014 met Imtech over alle gebouwgebonden installaties – zoals verwarming, luchtbehandeling en verlichting.
Andere ziekenhuizen die met Imtech zaken doen, of hebben gedaan de afgelopen jaren, zijn onder meer het IJsselland, het Amphia, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Flevoziekenhuis, het Emma Kinderziekenhuis, het Academisch Medisch Centrum (AMC), het Erasmus MC en het Vlietland Ziekenhuis. Wat de gevolgen zijn van de financiële problemen van Imtech, is vooralsnog niet goed duidelijk.
Desgevraagd laten ziekenhuizen weten de ontwikkelingen bij Imtech te volgen. Ziekenhuizen zeggen niet te weten wat de gevolgen zullen zijn van een eventueel faillissement. Een woordvoerder van het LUMC, bijvoorbeeld, meldt dat dit intern “geïnventariseerd” wordt. “Het BovenIJ ziekenhuis volgt de ontwikkelingen bij Imtech nauwlettend”, aldus een woordvoerder aldaar. “Wij hebben frequent contact met het bedrijf en wachten de uitkomst van deze ontwikkelingen af.”
Niet in gevaar
Hoewel de betrokken ziekenhuizen een slag om de arm houden benadrukken ze niettemin dat de onderhoudswerkzaamheden niet in gevaar komen. “Ons is verzekerd dat de situatie waarin het bedrijf zich bevindt geen consequenties heeft voor de onderhoudswerkzaamheden in ons ziekenhuis”, laat een woordvoerder van het BovenIJ weten. Bij het LUMC en het IJsselland klinkt vergelijkbaar commentaar.
Volgens deskundigen is niet ondenkbaar dat een eventueel faillissement van Imtech gevolgen heeft voor klanten en toeleveranciers. “Een mogelijk faillissement is ontwrichtend voor de wereld rondom Imtech”‘ zegt Jan van der Doelen, sectoreconoom bij ING, in het FD. “Installatieprojecten zijn complexe processen waar veel partijen met elkaar samenwerken. Als zo’n groot bedrijf failliet gaat is de impact aanzienlijk, zowel aan de kant van de toeleveranciers als de opdrachtgevers.”
Een complicerende factor bij grote projecten is dat Imtech soms nog voor tientallen jaren verantwoordelijk blijft voor het technisch onderhoud. Vaak zijn dit soort projecten vormgegeven in zogeheten DBFMO-contracten (Design, Build, Finance, Maintain & Operate). Volgens marktkenners is vervanging voor Imtech door concurrenten als Croon, Wolter & Dros en Cofely niet moeilijk, maar de hiermee gemoeide kosten zullen door de gewijzigde marktomstandigheden fors hoger uitvallen.
Koninklijke Imtech heeft uitstel van betaling aangevraagd. Bewindvoerders Paul Peters en Jeroen Princen hebben aan Cobouw laten weten dat ze mikken op een doorstart. De eerste potentiële koper zou zich al bij hen hebben gemeld.
De problemen bij het bedrijf uit Gouda, dat wereldwijd rond de 22 duizend werknemers telt, begonnen toen Imtech enkele jaren geleden besloot om een pretpark in Polen over te nemen. In februari 2013 meldde Imtech dat er problemen waren met het pretpark. Vervolgens stuitte het bedrijf ook op problemen met projecten in Duitsland. Het bedrijf leed in 2014 een verlies van 77 miljoen euro. en zag het beursaandeel flink in waarde dalen. Door de financiële perikelen is de beurswaarde van het bedrijf gekelderd. In ruim twee weken verdampte 90 procent van de beurswaarde van het bedrijf.