Open State Foundation wil inzage in alle zorgdeclaraties die zorgaanbieders zoals ziekenhuizen de afgelopen jaren deden. Daartoe heeft de organisatie de hele database van het DBC-informatiesysteem opgevraagd bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Die weigert echter mee te werken aan Wob-verzoek. Donderdag 27 augustus staan de partijen voor de rechter.
“Wij willen per zorgaanbieder inzage in de gedeclareerde kosten per dbc,” zegt directeur Arjan El Fassed van Open State Foundation. Die informatie is volgens hem van groot belang voor het publiek. Als voorbeeld noemt hij de ongelukkige die een been breekt. Patiënten moeten dan kunnen nagaan hoeveel de behandeling kost bij de zorgaanbieders in hun buurt. Alleen zo kunnen ze hun eigen risico sparen.
Daarnaast wijst Open State Foundation op het maatschappelijk belang. In de zorg gaat jaarlijks ruim negentig miljard euro om. Dit bedrag wordt collectief opgebracht. Het is de taak van de zorgverzekeraars om zorg scherp in te kopen. Maar verzekerden hebben niet de mogelijkheid om hun verzekeraar daarop te controleren, zegt El Fassed. Inzage in de database en de werkelijke kosten per dbc, brengt daar verandering in.
Los van de kosten, moet het verzoek van Open State Foundation ook inzage geven in het aantal verrichtingen dat zorgaanbieders uitvoeren. “Hoe vaak zorgverleners een behandeling uitvoeren, zegt ook iets over de kwaliteit van de behandeling,” zegt El Fassed.
NZa
Vooralsnog weigert de NZa aan het verzoek gehoor te geven. In het verweerschrift stelt de marktmeester dat de bedrijfsbelangen van zorgverzekeraars en -aanbieders door openbaarmaking van de tarieven worden geschaad. Zo zou de onderhandelpositie van zorgaanbieders ten opzichte van verzekeraars kunnen verzwakken als verzekeraars inzage hebben in alle tarieven en volumes.
De NZa vreest daarnaast dat openbaarmaking van de DIS-database de privacy van patiënten kan schaden. Hoewel de dataset ‘gepseudonimiseerd’ is, zou door slim combineren van gegevens toch de infomatie van één persoon eruit gedestileerd kunnen worden. Dit geldt zeker voor bijvoorbeeld dunbevolkte gebieden, stelt de NZa.
Procedure
Open State Foundation doet voor het verzoek een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het verzoek betreft alle declaraties in de periode 2012 tot en met 20 maart 2014. Komende donderdag 27 augustus treffen beide partijen elkaar voor de rechter. El Fassed verwacht dat de uitspraak daarna nog wel een paar weken op zich laat wachten. “Dit is een complexe zaak.” (Daan Marselis)