AppleMark
De voormalige top van het in 2009 failliet verklaarde zorgconcern Meavita heeft zich schuldig gemaakt aan wanbeleid. Dat heeft de Ondernemingskamer in Amsterdam op maandag 2 november bepaald. Vakbond FNV had een zaak aangespannen en won na een jarenlange juridische strijd.
De Ondernemingskamer houdt de leden van de raden van bestuur respectievelijk de toezichthoudende organen van Meavitagroep, Sensire/ Thuiszorg Groningen en Meavita Nederland verantwoordelijk voor dit wanbeleid. De Ondernemingskamer onderkent dat Meavita door de invoering van de WMO en bijhorende tarievenslag in een moeilijk klimaat moest opereren, maar de bestuurders en toezichthouders reageerden hier met een “een cumulatie van tekortkomingen” op, waar “extra zorgvuldigheid en aandacht” bodig was.
De Ondernemingskamer constateert dat de fusie tussen Meavitagroep en S&TZG in 2007 tot Meavita Nederland “onvoldoende doordacht en uitgewerkt” was. De centrale sturing was onvoldoende, net als de rapportage van wezenlijke stuurinformatie. Daarnaast heeft Meavitagroep niet tijdig gereorganiseerd in reactie op de invoering van de WMO.
De Ondernemingskamer velt een hard oordeel over voorzitter van de raad van commissarissen Loek Hermans en medecommissaris Ada van der Veer. “Hermans -en in mindere mate ook Van der Veer- hebben hun medecommissarissen de belangrijke interne en externe signalen over het functioneren van Meuwese als voorzitter van de raad van bestuur onthouden”, aldus de Ondernemingskamer.
Niet geïnformeerd
Als bestuurder van eerst Meavita en naderhand Meavita Nederland was Theo Meuwese één van de hoofdrolspelers in het debacle. Na jarenlang als tweede man bij Meavita te hebben gediend, werd Meuwese in 2006 bestuursvoorzitter van fusieorganisatie Sensire/TZG. Ondanks alarmerende signalen over solistisch, onreglementair optreden werd Meuwese benoemd tot eerste man toen Meavita en Sensire/TZG in 2007 samen smolten. Nadat duidelijk werd dat de nieuwe organisatie in grote problemen verkeerde werd Meuwese in oktober 2007 ontslagen. “De zittende raad van commissarissen, en in het bijzonder Hermans, hebben de per 1 oktober 2007 aangetreden nieuwe leden van de raad van commissarissen ten onrechte niet volledig over de bestaande problemen geïnformeerd”, oordeelt de Ondernemingskamer nu.
In meer algemene zin is de Ondernemingskamer van oordeel dat de betrokken organen van de fusiepartners het “ernstige risico” hebben genomen op de benoeming van een ongeschikte bestuurder of commissaris.
In strijd met de regels
De Ondernemingskamer wijt kritische woorden aan de TVFoon. In het kader van dit overambitieuze zorg-op-afstand-project schafte Meavita 30 duizend schakelkastjes aan die nooit in gebruik zijn genomen. Het project startte met de aanschaf van 10 duizend van deze TV-foons bij de Meavitagroep in Den Haag, maar werd door Meuwese na zijn overstap naar Sensire/TZG ook hier ingevoerd. Eén en ander gebeurde volgens de Ondernemingskamer gebeurd zonder “de daarvoor vereiste verantwoorde voorbereiding (bijvoorbeeld zonder het noodzakelijke onderzoek)”.
Daarbij heeft Meuwese door op eigen houtje nog eens 20 duizend kastjes te bestellen “welbewust en in strijd met de interne regelgeving op basis van een gewrongen redenering het besluit tot het opzetten van het project respectievelijk het aangaan van de mantelovereenkomst niet ter goedkeuring aan de raad van commissarissen voorgelegd”.
Ook is voor onderdelen van de besluitvorming “ten onrechte niet (tijdig) het advies gevraagd aan de ondernemingsraad respectievelijk cliëntenraad”. Daarmee werden de Wet op de ondernemingsraden en de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen overtreden, hetgeen door de toezichthouders onbesproken is gelaten. Zodoende kon de raad van commissarissen voor gevolgde beleid decharge verlenen.
Meavita ontstond in 2007 door een fusie. Twee jaar later ging het bedrijf ten onder met een miljoenenschuld. Meavita bood zorg aan ouderen en chronisch zieken in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek. Het had 20.000 medewerkers en 100.000 cliënten. Daarmee is het het grootste faillissement in de naooorlogse geschiedenis.
Skipr en Lucide hebben eerder uitvoerig bericht over het Meavita-debacle. Zie:
Verdwenen miljoenen – de onttakeling van zorggigant Meavita
Kunt u mij de weg naar Hilversum vertellen? – het mislukte TV-avontruur van Meavita