Chirurgen-website INCISION krijgt 2,94 miljoen euro subsidie van de Europese Unie. De bijdrage komt uit het innovatiefonds Horizon 2020 en wordt uitgekeerd aan een consortium waar INCISION in zit, samen met het LUMC, het Duitse Health & Media en het Spaanse Psious.
Vanuit het LUMC is de afdeling Anatomie en Embryologie betrokken. Het Duitse Health & Media ontwikkelt e-learning modules voor zorgprofessionals. Het Spaanse Psious ontwikkelt virtual reality omgevingen voor gebruik in de Ggz.
De subsidie is bedoeld om de cursussen in de huidige online leeromgeving – de INCISION Academy – uit te breiden met 250 nieuwe ingrepen, interactieve 3D anatomische modellen, extra medische achtergrond en alles aan te bieden in een state-of-the-art leeromgeving. Gezamenlijk levert dit een gestructureerde en geïntegreerde bron voor praktische chirurgische kennis, bruikbaar voor chirurgen (in opleiding) over de hele wereld.
Over de hele wereld
Wanneer chirurgen zich moeten voorbereiden op een operatie zijn er veel informatiebronnen die zij kunnen aanboren. Echter, een gestructureerde en geïntegreerde bron die alle relevante, praktische informatie bij elkaar brengt is er nog niet, stellen de bedenkers van INCISION.
Zelfs in de beste omstandigheden, waarin al die leermaterialen voor handen zijn, maakt dat de voorbereidingen voor een operatie tijdrovend en de uitkomsten onzeker. In het slechtste geval, op plekken in de wereld waar die informatie niet voor handen is, wordt een goede voorbereiding vrijwel onmogelijk.
INCISION wil chirurgen van over de hele wereld in staat stellen om in detail te zien hoe bepaalde operaties worden uitgevoerd. De innovatiesubsidie van de Europese Unie is dan ook met name hiervoor bedoeld, om het aanbod uit te breiden, maar deze ook voor iedereen toegankelijk te maken.
Offline
“Door deze investering kunnen we de INCISION Academy op een hoger niveau brengen, niet alleen het aanbod van de cursussen, maar ook door het realiseren van plaats en tijd onafhankelijke bij- en nascholing en het zetten van de eerste stappen rondom het opzetten van een wereldwijd kennisplatform voor chirurgen”, zegt mede-initiatiefnemer Erik-Jan Vlieger. “Met de investering willen we bovendien het materiaal ook offline beschikbaar maken, met het oog op gebruikers in gebieden waar de internetverbinding niet altijd even sterk is.”
De EU-subsidie vormt het leeuwendeel van de financiering van de verdere ontwikkeling van het product, zo’n zeventig procent. De overige dertig procent komt van de bestaande investeerders.