De bv met daarin het facilitaire deel van Zorghuis Deurne is failliet. Directeur Kitty Beelen weerspreekt de stelling van de curator dat dit het gevolg is van wanbeleid.
Kitty Beelen is bekend van de acties tegen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vanwege te late uitbetaling van pgb’s. Zij klaagde op Twitter over de problemen bij de SVB en over het feit dat de uitvoeringsorganisatie haar geheimhouding oplegde in ruil voor snelle uitbetaling van het geld. Samen met zeven andere zorginstellingen bereidde zij een collectieve schadeclaim voor tegen de SVB.
“Beelen had zelf haar zaken echter slecht op orde”, schrijft NRC Handelsblad in een artikel van enkele dagen geleden. De krant baseert zich op het verhaal van curator Geurt te Biesebeek. Volgens hem was er sprake van wanbeleid. Sinds augustus 2014 zou er geen loonbelasting zijn betaald in de bv die onlangs failliet is gegaan. Tegelijkertijd werden er wel uitgaven gedaan.
Kosten
Volgens Beelen vertelde de curator tijdens een bijeenkomst in Zorghuis Deurne de afgelopen week dat de bewoners dit weekend al weg moeten, omdat er geen geld meer zou zijn voor eten en voor gas, water en licht. Beelen ontkent dat dit het geval is. “Al die kosten nemen we voor onze rekening totdat we een andere oplossing hebben gevonden voor de bewoners.” Volgens haar heeft de curator onnodige paniek gezaaid.
Aanstaande dinsdag gaat Beelen praten met Te Biesebeek over een plan van aanpak. Haar voorstel: er wordt afscheid genomen van het grote pand waarin nu nog mensen met dementie, ggz-problematiek en niet-aangeboren hersenletsel wonen. Zij verhuizen vervolgens naar een nieuwe locatie in Aarle-Rixtel. Ook het zorgpersoneel gaat mee.
Beelen heeft het faillissement aangevraagd omdat het pand in Deurne te duur werd. Omdat het gebouw te groot was voor de cliënten van Zorghuis Deurne, was een onderdeel van het bedrijfsplan om gebruik te maken van een aantal kamers als hotel. Zo zou ook een deel van de zorg, intensief en duur, kunnen worden bekostigd. Dit viel echter in duigen omdat in 2014 bleek dat het gebouw niet brandveilig was. Dit leidde ertoe dat er minder inkomsten binnenkwamen dan Zorghuis Deurne had verwacht. Er mochten 52 kamers van de 79 niet meer gebruikt worden.
Probleem
De eigenaar schoof het probleem volgens haar af op Zorghuis Deurne. De zorgaanbieder moest het probleem maar oplossen. Beelen: “Maar omdat het gebouw niet van ons is, kunnen we geen financiering regelen voor een verbouwing. Geen enkele bank bleek bereid met ons in zee te gaan.”
Dat zij wordt beschuldigd van wanbeleid zegt Beelen minder erg te vinden dan dat bewoners bang worden gemaakt. “Dit zijn kwetsbare mensen. Die vertel je niet dat ze zo snel mogelijk weg moeten. Bovendien: waar moeten ze heen? Zij kunnen niet zomaar naar elk verpleeghuis.” Volgens haar zijn ze tevreden over de zorg in Zorghuis Deurne. Beelen wijst erop dat haar instelling in november nog het gouden PREZO-keurmerk kreeg, dat helpt te sturen op verantwoorde zorg en verantwoord ondernemerschap.
Gevraagd om een reactie verwijst curator Geurt te Biesebeek naar het openbare faillissementsverslag, dat in de loop van volgende week zal verschijnen.