Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) willen niet verder beknibbelen op subsidie aan patiënten- en gehandicaptenorganisaties (pgo). Dat schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Het ministerie van VWS ondersteunt de pgo’s en de koepels NPCF, Ieder(in) en Landelijk Platform GGz in drie taken: het bijstaan van individuele patiënten, het bundelen van patiëntervaringen richting zorgaanbieders en zorgverzekeraars, en het vertegenwoordigen van patiënten richting overheden en maatschappelijke organisaties.
Doelmatig
Tussen 2011 en 2015 is bezuinigd op de subsidies: van 43 miljoen in 2011 naar 23 miljoen in 2015. De huidige subsidieregeling loopt tot 2017. Het ministerie heeft haar beleid laten evalueren door Ecorys en het Verweij Jonker instituut.
Ecorys concludeert dat het huidige beleid redelijk doelmatig is, maar dat de kwaliteit van het werk van een aantal patiënten- en gehandicaptenorganisaties onder druk is komen te staan. Als gevolg van de bezuinigingen werken de organisaties nu meer met vrijwilligers, terwijl de vraag naar de inbreng van het cliëntenperspectief steeds groter wordt.
Onderbesteding
De onderzoekers bevelen aan door te gaan met het huidige beleid, zo schrijven Schippers en Van Rijn in hun Kamerbrief. Zij adviseren de financiële armslag van pgo’s groter te maken door verhoging van de instellingssubsidie. Dat kan gefinancierd worden uit de huidige onderbesteding, budget dat wel begroot is, maar niet uitgegeven. Daarnaast zou het ministerie in zijn beleid een antwoord moeten formuleren op maatschappelijke trends als individualisering en decentralisaties.
Het ministerie heeft over de uitkomsten van het rapport ook gesproken met een groot aantal pgo’s. De resultaten van de bijeenkomst vormen input voor het aangepaste Beleidskader subsidiëring pg-organisaties. Het concept van het nieuwe beleidskader wordt in mei naar de Tweede Kamer gestuurd, zodat het voor 1 juli 2016 gepubliceerd kan worden.