Een week na de oproep van minister Schippers van Volksgezondheid om zwijgcontracten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan te geven, zijn al 21 meldingen gedaan. Dit schrijft de Volkskrant.
De gemelde contracten komen uit diverse sectoren in de zorg. Het gaat om misstanden bij ziekenhuizen en de medisch specialistische zorg, de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en farmaceutische bedrijven. De IGZ gaat alle meldingen en contracten onderzoeken op “ongewenste inhoud”, namelijk de verplichting te zwijgen, af te zien van een gang naar de tuchtrechter dan wel de Inspectie, van aangifte bij politie of Openbaar Ministerie om strafrechtelijke vervolging te ontlopen. Ziekenhuizen zijn verplicht calamiteiten bij de Inspectie te melden, maar hiervan kunnen ze afzien als de nabestaanden erover zwijgen.
De IGZ wil geen verdere toelichting geven aan de krant op de meldingen en onderzoeken om te voorkomen dat de melders door toedoen van de Inspectie “in de problemen komen”. Om die reden is het onduidelijk of de meldingen gaan over contracten met cliënten of hun nabestaanden of ook om overeenkomsten met zorgverleners.
Schippers riep in een debat in de Tweede Kamer mensen op die een zwijgcontract hebben gesloten om zich bij de Inspectie te melden. Directe aanleiding hiervoor was de dood van de 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij in het Tergooiziekenhuis in Hilversum. Het ziekenhuis maakte fouten en sloot een contract met de moeder waarin staat dat ze niet mag praten met de media. Ook moest de moeder afzien van het indienen van een klacht bij de tuchtrechter en haar aangifte bij de politie intrekken. Het Tergooiziekenhuis zegt betalingen te hebben gedaan aan haar, ter vergoeding van kosten en schade.