Vrouwen die ongewenst zwanger zijn, kunnen in de toekomst ook bij de huisarts terecht voor de abortuspil. Dit schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
Vrouwen krijgen daarmee de optie om naast een abortuskliniek of ziekenhuis, te kiezen voor de huisarts. Daar zijn vrouwen volgens Schippers vaak meer vertrouwd mee. Ook is een huisarts bekend met de thuissituatie en kan hij begeleiding geven met anticonceptie om herhaling te voorkomen.
Veilig
Uit onderzoek van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) blijkt dat tijdens de vroegste fase van de zwangerschap (zestien dagen overtijd) de abortuspil veilig en effectief kan worden gegeven door huisartsen. In de weken daarna (tot negen weken zwangerschap) wordt de kans op complicaties iets groter en neemt de effectiviteit iets af.
Schippers denkt niet dat de betrokkenheid van een huisarts drempelverlagend werkt. “Er zullen ook vrouwen zijn die de voorkeur geven aan een abortuskliniek, bijvoorbeeld omdat die wat verder afgelegen is of als anoniemer kan worden ervaren. Vrouwen zouden bij zo’n moeilijke beslissing als een abortus hierin een keuze moeten hebben”, schrijft Schippers.
Een voorstel tot wetswijziging van de Wet afbreking zwangerschap wordt rond de jaarwisseling naar de Kamer gestuurd.
“Tienminutengesprek”
De ChristenUnie reageert kritisch. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber: “Het gaat hier veelal om kwetsbare jonge meiden. Moet een jonge vrouw in een tienminutengesprek met haar huisarts over de toekomst van haar kind en zichzelf beslissen? Onmogelijk. En hoe wordt zij begeleid na het afbreken van haar zwangerschap? Een overtijdbehandeling klinkt technisch en verdoezelt dat het gaat om beginnend mensenleven.”
(ANP)