Volgens de familie van een man die zichzelf doodde op 23 juni, hebben de ggz, politie en rechterlijke macht beoordelingsfouten gemaakt in het contact met hem. De familie stelt de instanties te hebben gewaarschuwd voor het risico van geweld en zelfdoding, maar de waarschuwingen werden “meestal niet op waarde geschat en soms zelfs ronduit genegeerd”.
Dit schrijft het Dagblad van het Noorden op basis van een persbericht van de familie.
De 53-jarige man veroorzaakte een explosie in zijn huis in het Drentse Noordscheschut, nadat een arrestatieteam het huis was binnengevallen. De agenten vonden zijn levenloze lichaam. De politie was ‘s middags naar het huis gekomen met hulpverleners omdat de man gedwongen moest worden opgenomen. Nadat hij dreigde met brandstichting, werd er een arrestatieteam ingeschakeld.
Zijn familie schrijft dat de man een zware psychische stoornis had. De laatste drie jaar ging het volgens de nabestaanden snel bergafwaarts met hem. “Hij nam zijn medicijnen niet meer en werd steeds psychotischer. Een gebrek aan inzicht in het eigen ziektebeeld bracht hem er toe om elke vorm van hulp af te wijzen.” Zijn familie vond “dat alleen een gedwongen behandeling nog een oplossing kon bieden”.
Bron van frustratie
Volgens de familie verliep de samenwerking met zorg- en hulpverlening van begin af aan moeizaam. De manier waarop de ggz, politie en rechtelijke macht op de ziekte van de man hebben gereageerd, noemt de familie “een langdurige bron van frustratie, zorg, ergernis en woede.” Behandelend psychiaters onderschatten volgens hen de ernst van de psychische aandoening en wilden vaak niet met de familie overleggen, of schoven de familie zelfs voor een deel de schuld van zijn problemen in de schoenen.