Money jar
Artsen leveren nog te vaak niet-noodzakelijke zorg. Niet zelden is dergelijke zorg goed voor een substantieel deel van de inkomsten. Dat stelt VGZ-topman Tom Kliphuis in een interview met BNR.
Kliphuis noemt tegenover BNR als voorbeeld vervolgconsulten na bepaalde ingrepen. “Stel je bent gedotterd en je moet ieder half jaar terugkomen. In het begin is het logisch dat je dat doet, maar na een tijdje is het helemaal niet meer noodzakelijk. Terwijl je ondertussen wel voor al die consulten wordt vergoed. Je ziet in sommige praktijken dat dit een substantieel aandeel van de inkomsten is.”
Kliphuis vindt dat dit soort gedrag ter discussie gesteld moet worden. “Nederland betaalt per verrichting. Dus het is niet raar dat zorgprofessionals zich daar enigszins naar gaan gedragen. De vraag is wel hoe we elkaar daar op aanspreken. Er moet uitleg zijn waarom bepaalde dingen plaatsvinden en instanties moeten zelf kijken hoe het een beetje minder kan.”
Macht
Volgens VGZ kan zo’n vijftien procent van de zorgkosten worden toegeschreven aan verspilling, hetgeen neerkomt op circa 10 miljard euro. Volgens Kliphuis zijn de mogelijkheden van zorgverzekeraars om hard op te treden beperkt. “De macht van de zorgverzekeraar is in mijn ogen veel minder groot dan door veel mensen wordt gedacht. Als wij zo machtig waren, dan hadden we tegen instanties gezegd dat ze geen contract kregen. Maar in de praktijk is dat een stuk weerbarstiger, omdat wij ook gewoon een zorgplicht hebben.”