De Amsterdamse ziekenhuizen VUmc en het OLVG beginnen met een proef om de behandeling van patiënten met bloedvergiftiging op de intensive care te verbeteren. Om de optimale dosering antibiotica te bepalen gaan zij grote hoeveelheden gegevens uit elektronische patiëntendossiers combineren. Dat zou volgens de ziekenhuizen moeten leiden tot minder sterfgevallen en sneller herstel.
Nu zou slechts de helft van alle patiënten met bloedvergiftiging een optimale dosis antibiotica krijgen. Wekelijks belanden honderden Nederlanders met een ernstige bloedvergiftiging op de intensive care. Zo’n vergiftiging ontstaat doordat bacteriën zich verspreiden in het bloed. Dat kan allerlei oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld een longontsteking of een wondje.
Veel opnames van patiënten met bloedvergiftiging hebben een dodelijke afloop. De patiënt krijgt hoge koorts, gaat snel ademen en raakt uiteindelijk in shock. Antibiotica kunnen levensreddend zijn. Maar het bepalen van de juiste dosis is volgens de onderzoekers met de huidige werkwijze moeilijk. (ANP)
Op 4 oktober 2016 organiseren Skipr en Emerce de derde e-Health Convention. Wat zijn nieuwe, inspirerende en bewezen toepassingen van (digitale) zorgtechnologie, die de aanjagers zijn voor verhogen van kwaliteit van zorg en zorgefficiency (kostenbeheersing)? e-Health Convention, een interactieve congresdag met in totaal zo’n 25 sessies van interviews, presentaties, debatten en een info-lounge met live demo’s van innovaties. Koop nu uw kaarten >>>