De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een voorstel van minister Schippers (Volksgezondheid) dat zorgverzekeraars toestemming geeft om medische dossiers in te zien bij het vermoeden van fraude. De patiënt moet wel na de inzage worden geïnformeerd door de verzekeraar.
Zorgverzekeraars kunnen inzage in een medisch dossier krijgen via een zorgverlener. Een voorstel om de patiënt voorafgaand aan inzage om toestemming te vragen werd door de Kamer afgewezen.
Patiëntenfederatie Nederland is teleurgesteld over de gang van zaken. “Wij vonden en vinden dat de patiënt voorafgaand aan een onderzoek moet worden geïnformeerd”, zegt directeur Dianda Veldman in een verklaring. “Sterker nog: hij moet toestemming geven aan de verzekeraar. Jammer dat de Tweede Kamer dat niet heeft willen toestaan. Ik heb nog geen enkele reden gehoord waarom een patiënt niet vooraf om toestemming kan worden gevraagd. Wij blijven aandringen op een goede regeling. Het dossier is van de patiënt. Die bepaalt wie er in mag kijken en waarom.”
Schippers denkt met de nieuwe maatregel fraude met zorggeld te kunnen aanpakken. In 2015 werd er voor 11 miljoen euro gefraudeerd. Patiënten namen daarvan 1,4 miljoen voor hun rekening. Dat is 0,015 procent van het zorgbudget, constateert de Privacy Barometer. De Kamerfractie van D66 en SP vinden daarom ook dat het wetsvoorstel zijn doel voorbijschiet. Het voorstel gaat nu naar de Eerste Kamer.