Ouderen uit Marokko en Turkije en Surinaamse ouderen met een Hindoestaanse achtergrond zijn drie tot vier keer vaker dement dan Nederlandse leeftijdsgenoten. Ook hebben zij veel vaker last van milde cognitieve beperkingen. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Özgül Uysal-Bozkir, die 29 september promoveert bij de Universiteit van Amsterdam.
Het onderzoek van Uysal-Bozkir, onder 2254 ouderen, toont voor het eerst dat oudere migranten veel kwetsbaarder zijn voor dementie dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. De kwetsbaarheid van migranten komt voort uit een complex samenspel van diverse factoren.
“Sociaaleconomische status speelt een rol bij dementie en oudere migranten hebben het op dat vlak vaak niet riant in Nederland”, legt Uysal-Bozkir uit. Daarnaast vergroten cardiovasculaire aandoeningen en diabetes het risico op dementie. Migranten van Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse afkomst hebben genetische aanleg voor diabetes.
Maar de risicofactoren versterken elkaar ook. De gemiddeld lage sociaaleconomische status versterkt de genetische aanleg voor diabetes bijvoorbeeld, omdat de financiële middelen en kennis om gezond te eten vaak ontbreken.
Eenzaamheid
Ook psychische factoren als eenzaamheid en depressie spelen een rol, vertelt Uysal-Bozkir. “Tijdens mijn onderzoek ving ik signalen op dat oudere migranten gemiddeld vaak eenzaam en depressief zijn in vergelijking met Nederlandse leeftijdsgenoten, hoewel dat niet strookt met het beeld dat we hebben van de meer collectieve mediterrane en Surinaamse cultuur.”
Uit eerder onderzoek blijkt depressie een risicofactor te zijn voor dementie. “Maar hoe dat precies meespeelt bij oudere migranten, is een interessante vraag voor vervolgonderzoek”, aldus Uysal-Bozkir.
het onderzoek van Uysal-Bozkir maakt deel uit van de SYMBOL-studie, die mogelijk is gemaakt door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.