Hartpatiënten Nederland gaat onderzoeken of en in hoeverre mensen ongevraagd proefkonijn zijn geweest op de hartafdeling van het Erasmus MC. De belangenorganisatie roept patiënten die denken gedupeerd te zijn, op om dit te melden bij het Meldpunt Hartpatiënten.
Het Meldpunt gaat aan de hand van binnengekomen reacties bekijken of er regels zijn overtreden. Als er sprake was van medisch-wetenschappelijk onderzoek, hadden de deelnemende patiënten hiervan moeten weten. Hartpatiënten Nederland zal patiënten ondersteunen om duidelijkheid te verkrijgen over wat er gebeurd is. Als blijkt dat mensen ten onrechte proefkonijn zijn geweest, kan volgens de belangenbehartiger worden overwogen om het ziekenhuis aansprakelijk te stellen.
NRC Handelsblad schreef afgelopen zaterdag dat artsen in het Erasmus MC in Rotterdam onderzoek deden naar een nieuwe behandeling bij boezemfibrilleren bij 141 patiënten. Zij werden behandeld middels een hartkatheterisatie met een bevroren ballon, een zogenoemde cryo-ablatie. Volgens de krant hadden de specialisten toestemming moeten vragen aan een medisch-ethische commissie en hadden ook de patiënten geïnformeerd moeten worden.
Interessante data
Zo’n cryo-ablatie is volgens het Erasmus MC een behandeling voor patiënten met ritmestoornissen die niet reageren op medicamenteuze behandeling. Volgens het ziekenhuis zelf was er geen vooropgezet onderzoek en was de methode al op de markt. Achteraf zijn echter veel interessante data gepubliceerd, aldus Erasmus.
Hartpatiënten Nederland vindt dat patiënten erop moeten kunnen vertrouwen alle informatie te krijgen over hun behandeling. De organisatie vindt verder dat mensen niet in een wetenschappelijke studie mogen worden betrokken zonder schriftelijke toestemming. Ook steunt de belangenbehartiger het voornemen van minister Schippers (VWS) om regels rond medische experimenten aan te laten scherpen.