Patiënten van het BovenIJ Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Röpcke-Zweers Ziekenhuis en het Ziekenhuis Rivierenland Tiel kunnen met de BeterDichtbij-app vragen stellen aan zorgverleners over de behandeling en onderzoeksuitslagen ontvangen op hun smartphone. Ook zal in de app een functionaliteit worden ontwikkeld waardoor het elektronisch patiëntendossier (EPD) toegankelijk wordt voor de patiënt. De Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) lanceren de app vandaag tijdens de e-Health Convention.
Sinds deze week kunnen patiënten én omwonenden van de vier regionale ziekenhuizen zowel praktische als medische vragen stellen via de gratis app BeterDichtbij. Buiten de controleafspraken in de fysieke locatie van het ziekenhuis zitten veel patiënten vaak nog met allerlei kleine vragen tussendoor in het dagelijkse leven. Zij kunnen vragen stellen, die bijvoorbeeld een specialistisch verpleegkundige vervolgens beantwoordt.
Ook kunnen patiënten worden uitgenodigd om direct met hun arts te appen. “Zij kunnen bijvoorbeeld onderzoeksuitslagen van het ziekenhuis op hun telefoon ontvangen met BeterDichtbij. Met deze diensten kunnen regionale ziekenhuizen hun vertrouwde zorg nu ook digitaal aanbieden,” aldus SAZ-directeur Yvonne Snel. Goed advies en veilig contact tussen patiënt en arts zijn volgens de SAZ ‘cruciaal’ om een behandeling goed te laten verlopen.
Sterk beveiligd
Zowel de app als het achterliggende communicatiesysteem zijn sterk beveiligd en voldoen onder meer aan de aanbevelingen voor goede apps van Artsenfederatie KNMG en aan privacywetgeving. Het platform is in beheer bij gecertificeerde providers. De data worden opgeslagen op sterk beveiligde servers en nooit op de telefoon van een patiënt. Bovendien kan de arts alleen vanaf een beveiligde desktop vragen beantwoorden en uitslagen delen. De BeterDichtbij app wordt periodiek getest op veiligheid door Deloitte Assuring Medical Apps.
BeterDichtbij is ontwikkeld in samenwerking met Mirabeau. Dit bedrijf werkt voor onder meer KLM en ING en stond aan de basis van de populaire huizenwebsite funda.nl. Medeoprichter Godfried Bogaerts van Mirabeau en nauw betrokken bij BeterDichtbij: “Samen met de regionale ziekenhuizen zetten we een fantastisch concept neer dat inspeelt op deze ontwikkelingen en de toenemende verwachtingen van de consument. BeterDichtbij helpt je als huidige of potentiële patiënt gemakkelijk en dichtbij. Hetzelfde gemak waarmee we met z’n allen online reizen boeken en mobiel bankieren omarmd hebben.”
Meer diensten
Tijdens de pilot bij vier regionale ziekenhuizen onderzoekt de SAZ de ervaringen en effecten van BeterDichtbij. Op basis daarvan gaan in 2017 meer regionale ziekenhuizen aan de slag met BeterDichtbij en gaat de SAZ meer diensten toevoegen. “We willen de mogelijkheid creëren om een deel van het EPD in de app toegankelijk te maken”, zegt Bert Kleinlugtenbeld, SAZ-voorzitter en bestuursvoorzitter van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.
Er moet nog een keuze worden gemaakt welke gegevens op termijn uit het EPD in de app worden opgenomen. Kleinlugtenbeld: “Patiënten willen informatie over medicatie en onderzoeksuitslagen zien dus dat kunnen we in de app op gaan nemen. Misschien willen mensen ook wel het verslag uit de operatiekamer lezen, maar je kunt je afvragen of dat zinnig is aangezien ze waarschijnlijk niet begrijpen wat erin staat.”
De focus ligt bij BeterDichtbij op de functies die de zorg voor mensen makkelijker maken. Voor volledige verslagen, gedetailleerde röntgenfoto’s en dergelijke kunnen mensen naar het EPD-portaal van hun ziekenhuis. De SAZ vergelijkt het met eenvoudig internetbankieren op de smartphone, waarbij mensen voor de uitgebreide functies die ze minder vaak gebruiken naar de website van de bank gaan.
Investeringen
De SAZ heeft de kosten van de app voor zijn rekening genomen. De ontwikkeling ervan heeft rond de 100.000 euro gekost. Zelf apps en nieuwe serviceconcepten ontwikkelen is voor ziekenhuizen erg kostbaar, maar volgens de SAZ wel belangrijk om in de behoeften van huidige en toekomstige patiënten te voorzien. Directeur Snel: “Nederland is te klein voor losse, regionale initiatieven en technologie is te kostbaar om ieder voor zich te ontwikkelen.” Doordat de investeringen gezamenlijk worden gedaan, kunnen de deelnemende ziekenhuizen volgens haar voor beperkte exploitatiekosten deelnemen.