Ziekenhuizen en andere zorgaanbieders kunnen nu via het Landelijk Schakelpunt (LSP) medicatievoorschriften versturen naar apotheken. De nieuwe functionaliteit vereenvoudigt het proces voor apotheken, vermindert de kans op fouten en verkort de wachttijden voor patiënten aan de balie, zo blijkt uit een pilot.
De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) heeft in samenwerking met het Regionaal ZorgCommunicatie Centrum (RZCC), Máxima Medisch Centrum en vier apotheken de test met de overdracht van medicatievoorschriften via het LSP uitgevoerd. De pilot ging na de zomer van start en werd begin oktober afgerond.
Het elektronische medicatievoorschrift is als een vooraankondiging van een recept, want het voorschrift bevat geen elektronische handtekening van de voorschrijvend arts, legt VZVZ uit.
Landelijke uitrol
VZVZ heeft een landelijke uitrol van de nieuwe LSP-functionaliteit voor ogen. In eerste instantie zal dit zich beperken tot ziekenhuizen en instellingen die met het communicatieplatform EZIS (van Chipsoft) werken en openbare en poliklinische apotheken die het systeem CGM Apotheek gebruiken. Op deze systemen is de pilot ook uitgevoerd.
Een aantal andere leveranciers is bezig hun EPD- en EVS-systemen uit de tweedelijns gezondheidszorg hiervoor te kwalificeren. De verwachting is dat de meeste ziekenhuizen begin 2017 de nieuwe functionaliteit in gebruik kunnen nemen, aldus VZVZ.