Coassistenten in Nederland voeren actie op 27 oktober. Zij vragen minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) om een financiële tegemoetkoming.
Door het in 2015 ingevoerde leenstelsel bouwen coassistenten volgens henzelf veel hogere schulden op dan andere studenten. De laatste drie jaar van de geneeskundeopleiding bestaan uit coschappen. Een coassistent loopt gemiddeld 46 uur stage per week met vaak onregelmatige werktijden en krijgt hiervoor, in tegenstelling tot veel andere studenten in de praktijk, geen stagevergoeding. Wel betalen coassistenten collegegeld. Het wegvallen van de basisbeurs zorgt daarom voor een probleem.
Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC en decaan: “Het studieprogramma biedt niet de gelegenheid om daarnaast bij te verdienen, dat betekent dat zij ten opzichte van andere studenten een enorm financieel nadeel hebben. Bovendien komen ze een stuk later op de arbeidsmarkt dan collega’s, ik vind eigenlijk dat de overheid daaraan tegemoet zou moeten komen.” In het oude stelsel hadden geneeskundestudenten al een 1,5 keer hogere schuld dan andere studenten (23.000 euro tegenover 15.000 euro), in het nieuwe leenstelsel zal de schuld met zo’n 10.000 euro toenemen tot gemiddeld 33.000 euro, volgens de coassistenten.
Actiedag
Op de actiedag die zal plaatsvinden onder de naam @ditdoetdeco laten zij minister Bussemaker zien wat coschappen lopen inhoudt. Uit correspondentie met de minister zou namelijk dat zij zich onvoldoende bewust is van het probleem dat is ontstaan door het leenstelsel. Minister Bussemaker is dan ook uitgenodigd om een dag mee te lopen met een coassistent. De actiedag op 27 oktober wordt onder andere gesteund door de Nederlandse artsenfederatie KNMG en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).
Begin 2015 stuurden geneeskundestudenten al een brief aan minister Bussemaker om het probleem aan te kaarten. In oktober 2015 boden zij een petitie met 22 duizend handtekeningen aan de Tweede Kamer aan. In de petitie pleitten zij voor een financiële tegemoetkoming om de toegankelijkheid en de studeerbaarheid van de opleiding tot arts te behouden. Bussemaker weigerde. Op 25 oktober vindt in de Tweede Kamer een plenair overleg plaats over coassistenten en het leenstelsel.