Moeizaam sturen met de kin of met een joystick behoort straks tot het verleden. Rolstoelgebruikers kunnen straks een knop indrukken en de rolstoel gaat van A naar B. De toepassing, vergelijkbaar met GPS maar dan nauwkeuriger, gaat zo’n 100 euro extra kosten.
De zelfrijdende/zelfdenkende rolstoel wordt ontwikkeld door hoofddocent mechatronica Rufus Fraanje van de Haagse Hogeschool en vijf van zijn studenten. Zij kregen er de Young Professional Mechatronics Award voor, een landelijke prijs voor technische hbo-studenten.
Prototype
Er is nu een prototype, waar nog flink aan gesleuteld moet worden. De makers verwachten dat de eerste toepassingen voor elektrische rolstoelen over vijf jaar op de markt komen. De rolstoel werkt op sensoren die stilstaande en bewegende objecten herkent. Hij maakt als het ware een kaart van de omgeving en bepaalt de positie van zichzelf en hij detecteert beweging om botsingen te voorkomen.
De rolstoel wordt ontwikkeld in samenspraak met gebruikers, zoals patiënten van het Sophia revalidatiecentrum in Delft. Die gaven bijvoorbeeld aan dat de intelligente rolstoel niet harder moet gaan dan een begeleider meeloopt.