166672191
De registratie van complicaties bij kankerbehandelingen kan beter. Zo zijn de betreffende data niet altijd beschikbaar in de landelijke registraties. Ook zijn er tussen ziekenhuizen verschillen in de manier van registreren die vergelijking bemoeilijken.
Eén en ander komt naar voren in het derde Santeon Uitkomstenboek, met hierin de resultaten voor longkanker, prostaatkanker, borstkanker en darmkanker van zes Santeon ziekenhuizen. In het programma ‘Zorg voor Uitkomst’ vergelijken de Santeon ziekenhuizen hun behandeluitkomsten en zoeken ze gezamenlijk naar een verklaring voor eventuele verschillen. Het uiteindelijke doel is verbetering van de klinische resultaten, oftewel betere behandeluitkomsten voor de patiënt.
Nieuwe analyses
De bij ‘Zorg voor Uitkomst’ betrokken medisch specialisten hebben de afgelopen jaren al grote vorderingen gemaakt, zo stelt de Santeon Groep in een toelichting op het derde Uitkomstenboek. “Zij zijn nu op een punt beland waarbij het zaak is om de registratie van de kwaliteitsdata verder te verfijnen om een volgende stap richting zorgverbetering te maken”, aldus Santeon. “De aangesloten specialisten zijn van mening dat de huidige registratie hen te weinig oplevert om nieuwe slagen te maken; dat kan en moet beter. Medisch specialisten van de Santeon ziekenhuizen pakken die handschoen op en focussen op registraties die echt van belang zijn om de zorg voor de patiënt te verbeteren. Daarnaast willen zij dat datasets van verschillende organisaties met elkaar worden gekoppeld, zodat nieuwe analyses mogelijk worden.”
Koppelen
Als het om het koppelen van gegevens gaat denken de Santeon-artsen aan kwaliteitsregistraties als DICA en IKNL, maar ook aan de Basis Registratie Persoonsgegevens (BRP). In de huidige praktijk is de registratie en opslag van uitkomstdata niet zelden versnipperd. Als een patiënt voor een deel van de behandeling bijvoorbeeld naar een ander ziekenhuis moet, dan heeft het verwijzende ziekenhuis naderhand geen beschikking over de data van dit deel van het behandeltraject.
“Voor vergelijking tussen ziekenhuizen hebben we meer nodig dan wat op dit moment in de landelijk database beschikbaar is”, zegt Santeon-woordvoerder Laura van den Boogaard. “Daarom zijn de Santeon ziekenhuizen zelf de diepte in gegaan en hebben voor de onderzochte aandoeningen de koppeling tot stand gebracht.”
Verbeteringen
In het derde Uitkomstenboek zijn verschillende voorbeelden te vinden van hoe het vergelijken van uitkomstdata kan bijdragen aan betere zorg. Zo suggereert onderzoek naar de uitkomsten bij de behandeling van prostaatkanker dat patiënten met een laagrisico-profiel kans lopen om een te lage tumorstadiëring te krijgen. Een verbeterde diagnosestelling moet deze zogeheten understaging in de toekomst voorkomen.
Ook plaatsen de Santeon-artsen vraagtekens bij de ogenschijnlijk heilzame werking van vroegtijdige hormoontherapie bij prostaatkanker. Bij de vergelijking tussen vroege en uitgestelde hormoontherapie blijkt dat de positieve effecten zich in ieder geval niet voordoen bij jongere patiënten met weinig comorbiditeit. “Er blijkt geen levenswinst op te treden als gevolg van vroegtijdige hormoontherapie, terwijl deze groep wel de nadelen ondervindt: cardiovasculaire aandoeningen, erectiestoornissen en meer”, reageert Daphne Luijendijk, uroloog in het Martini Ziekenhuis. “Voor hen is het dus misschien beter om later te starten met de hormoontherapie.”