De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) wil maatregelen tegen het groeiende aantal niet acute patiënten dat een beroep doet op spoedzorg. “Spoedzorg moet weer spoedzorg worden”, aldus LHV-voorzitter Ella Kalsbeek tegenover BNR Nieuwsradio.
Uit een onderzoek eind 2016 onder vierduizend huisartsen blijkt dat driekwart van de huisartsen klaagt over de hoge werkdruk op de huisartsenpost, met name in de avonden, nachten en weekenden. Die druk wordt veroorzaakt door patiënten die te vaak met niet-spoedeisende klachten zoals een verkoudheid naar de huisartsenpost in het ziekenhuis komen. De artsen van dienst moeten daardoor teveel consulten doen, waardoor ze minder toekomen aan de echte spoedeisende gevallen.
Vak
“Wat als een paal boven water staat: huisartsen vinden dat de avond-, nacht- en weekend-zorg integraal onderdeel is van hun vak”, stelt Kalsbeek bij BNR. “Ze willen die zorg blijven leveren. Maar dat kan niet op de huidige manier. Met teveel en te drukke diensten en te weinig tijd voor de patiënt.”
Minder patiënten
De LHV bekijkt nu samen met andere huisartsenorganisaties, de overheid, zorgverzekeraars en de patiënten hoe de ANW-zorg toekomstbestendig kan worden gemaakt. De LHV pleit in dit verband voor minder patiënten per huisarts en betere ondersteuning. Zodoende kunnen patiënten overdag makkelijker terecht bij hun eigen huisarts. Ook wil de LHV scherpere triage op de huisartsenpost en meer publieksvoorlichting om patiënten duidelijk te maken voor welke zorg de huisartsenpost bedoeld is.