De politiek moet zich in de verkiezingsstrijd uitspreken over de kosten van nieuwe, dure medicijnen. Dat bepleiten medisch specialisten tegenover de NOS. Nu verengt de discussie zich tot het eigen risico, terwijl de betaalbaarheid van de gehele zorg op het spel staat.
“Wat ik nu mis, is de aandacht voor dure innovatieve behandelmogelijkheden, waarvan er steeds meer bij komen”, zegt voorzitter Haiko Bloemendal van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie tegen de NOS. “Ik wil dat de politiek zich mengt in deze discussie”, zegt cardioloog Tom van Loenhout. “Er komen steeds meer behandelingen die heel erg duur zijn. Op een bepaald moment is dat voor ons als maatschappij niet meer te dragen. De vraag is dus: wat hebben we voor elkaar over? Dat kan niet ongelimiteerd zijn.”
Inleveren
Volgens Van Loenhout zitten er grenzen aan de zorg, met name als het gaat om de behandeling van oudere patiënten die nog maar weinig levensjaren voor zich hebben. De vraag wat maatschappelijk aanvaardbaar is, is wat de artsen betreft echter een politieke kwestie. “Als hier geen uitspraak over wordt gedaan door de politiek, dan zullen die dure behandelingen en geneesmiddelen ten koste gaan van de zorg aan andere ouderen, bijvoorbeeld de wijkzorg of de verpleeghuizen. Die moeten dan inleveren en dat kan niet.”
Het Centraal Plan Bureau (CPB) voorspelt dat de zorgkosten de komende jaren flink omhoog gaan. In 2013 waren de kosten voor alleen de overheid 64 miljard euro. Dat loopt op naar 80 miljard in 2021. En dat komt vooral door de vergrijzing.