Steeds meer jonge mensen krijgen een beroerte (een TIA, herseninfarct of hersenbloeding). Epilepsie komt veel voor bij deze groep patiënten en heeft langdurige gevolgen, ook bestaat er een levenslang verhoogd risico op nieuwe hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Renate Arntz van het Radboudumc.
Arts en onderzoekster Renate Arntz heeft het langetermijnrisico onderzocht op complicaties na het doormaken van een beroerte van mensen tussen de 18 en 50 jaar. Het aantal mensen dat op jonge leeftijd een beroerte krijgt, neemt de laatste jaren toe. Dit lijkt vooral te komen door het meer voorkomen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals roken en hoge bloeddruk.
Juist voor jonge patiënten, die over het algemeen nog een heel leven voor zich hebben, is kennis over de eventuele langetermijngevolgen belangrijk, volgens het Radboudumc. Maar hierover is weinig bekend. Epilepsie is een veelvoorkomende complicatie na een beroerte op jonge leeftijd. Ook is het ontwikkelen van epilepsie geassocieerd met een slechter (cognitief) functioneren en een hoger overlijdensrisico.
Hart- en vaatziekten
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat mensen die op jonge leeftijd een beroerte krijgen levenslang een verhoogd risico houden op het ontstaan van nieuwe hart- en vaatziekten, vooral patiënten met klassieke risicofactoren zoals roken, een hoge bloeddruk of overgewicht. Arntz laat zien dat veel van deze patiënten meer dan tien jaar eerder in hun leven dezelfde beschadigingen hebben aan de kleine bloedvaten in de hersenen dan gezonde controle personen.
De resultaten uit het onderzoek zijn gebaseerd op de FUTURE- studie in het Radboudumc naar de oorzaken en langetermijngevolgen van patiënten die op jongere leeftijd een TIA, herseninfarct of hersenbloeding doormaken. In dit onderzoek zijn ruim duizend patiënten gemiddeld tien jaar gevolgd. Naast het beter kunnen informeren van patiënten over hun ziektebeloop, zijn deze inzichten volgens het Radboudumc ook bruikbaar voor mogelijk toekomstig onderzoek naar het voorkómen van complicaties.