Het HagaZiekenhuis, het LangeLand Ziekenhuis en het Reinier de Graaf van de Reinier Haga Groep sluiten als eerste ziekenhuizen aan op Zorgplatform. Zorgplatform is een service waarop alle zorgorganisaties in Nederland zich kunnen aansluiten, ook als ze verschillende IT-systemen hebben. De drie launching customers en ontwikkelaar ChipSoft zetten vorige week donderdag tijdens de vakbeurs Zorg&ICT in Utrecht hun handtekening voor de samenwerking.
Zorgplatform ondersteunt zorgverleners bij het onderling verwijzen van patiënten, de onderlinge overdracht van patiënten, de gezamenlijke behandeling (shared care), het meekijken en consulteren van en naar elkaars patiënten en bij zorg op afstand.
Voor de ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep, die bestuurlijk gefuseerd zijn, worden zorgtaken voor een aantal gebieden opnieuw verdeeld over de drie locaties. Zorgplatform is een belangrijk middel om de onderlinge samenwerking verder te ontwikkelen. “In Zoetermeer zal bijvoorbeeld de orthopedie geconcentreerd worden, laagvolume oncologische ingrepen in Delft en complexe vaatchirurgie in Haga”, licht directievoorzitter Erik Booden van het Langeland toe. “Op alle locaties moeten de gegevens van de patiënt optimaal toegankelijk zijn voor de zorgverleners.”
“Ik vind het van groot belang dat de zorgprofessionals zelf betrokken worden bij de ontwikkeling van dit soort nieuwe diensten”, voegt Manager ICT Marcel Slingerland van Reinier de Graaf toe. “En hier hebben wij elkaar gevonden. Dit voorkomt dat je er pas in een later stadium achter komt dat iets toch niet zo handig is in het dagelijks gebruik.”
Open
Het hebben van een samenwerkingsverband is echter geen voorwaarde om aan te sluiten op Zorgplatform. Bijzonder is dat het ook niet uitmaakt welk soort (ZIS/)EPD, HIS of platform voor thuismonitoring zorgorganisaties gebruiken. De drie ziekenhuizen hebben het epd van ChipSoft, maar de ontwikkelaar stelt het platform ook open voor zorgorganisaties die een systeem van de concurrent hebben.
Op de grote Amerikaanse IT-beurs HIMSS, afgelopen februari, noemden meerdere sprekers het wegnemen van de schotten tussen systemen van verschillende makelij als voorwaarde voor efficiënter gebruik van patiëntgegevens.
Handschoen oppakken
“ChipSoft stond tien jaar geleden al klaar om aan te haken op een landelijk elektronisch patiëntdossier”, zegt Remko Nienhuis, manager Research & Development bij ChipSoft. “Dat is zoals bekend nooit goed van de grond gekomen. Anderhalf jaar geleden heeft ChipSoft besloten om zelf de handschoen op te pakken. We hebben een platform willen neerzetten, waarop zorgverleners op een veilige manier gebruik kunnen maken van de gegevens, in dienst van de patiënt. De privacy van die patiënt is ook een absolute voorwaarde geweest.”
ChipSoft zal ook nergens data van patiënten opslaan. Dat blijft de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen en andere zorgorganisaties die zich aansluiten.
“Voor de concullegae zal het misschien even wennen zijn”, vervolgt Nienhuis. “Maar tot nu toe hebben we geen negatieve geluiden gehoord. En bij veldpartijen merken we dat ze echt staan te springen om een platform dat door de schotten heen gaat. We moeten het samen doen”
FocusCura is één organisatie waar ChipSoft al mee in gesprek is, laat Nienhuis weten. “Die verwerkt veel data via zijn wearables en zelfmeetapparatuur die mensen thuis hebben en doorgeven via online applicaties. Ook voor die informatie is Zorgplatform bij uitstek geschikt.”
ChipSoft wil binnen een jaar samen met de drie startende ziekenhuizen de eerste resultaten laten zien. In de tussentijd wordt Zorgplatform samen met zorgprofessionals, patiënten en cliënten doorontwikkeld. Ook andere zorgorganisaties en aanbieders kunnen aansluiten, aldus Nienhuis.